Синекурата, не синекурия или синекур, е забавно понятие. Думата идва от латински. В нея има sine и cura. Sine означава без, cura - грижа. Синекура е без грижа, безгрижна дейност.Терминът е църковен. В Средновековието в църквата е имало постове, които са нямали отношение към душеспасението, тоест към грижата душата. Такива са били ректорите, натоварени само с административни функции, които не са се бъркали в религиозните дела. В началото те са имали все пак някакви оперативни задачи, но с течение на времето са ги изгубили или доброволно са се отказали от тях. И така, между другото, са ги придобили викариите.

Синекурите са били назначавани от светската власт, получавали са титли, привилегии и добра заплата, но не са вършели нищо. Тяхната реална мощ също е била никаква, така че в известен смисъл това е била наистина безгрижна работа - сигурна и защитена. За всички, включително и за самите хора на синекурна длъжност е било ясно, че функцията им е само формална. Ето защо през XIX век църквата освобождава и последните синекури. Терминът обаче е напуснал само църковната област и бидейки сам по себе си светски, влязъл и в останалите сфери. Така например за синекурни длъжности започват да се смятат доста от позициите в кралския двор и правителството, специално на Англия например. Без да се налага останалите синекурни длъжности да се занимават със спасението на душите. Например синекурна длъжност е била лорд пазител на малкия печат. Не е ясно какво точно го е пазел този малък печат, след като никой така или иначе не се е опитвал да го отмъкне. Серия от подобни длъжности имало, някои от тях са комични в опита да ги преведем, но всички са лордове,председатели, секретари и прочее. Традиционно в Англия за синекурна длъжност се смята и министърът без портфейл.

Напускайки монархическия двор синекурата става част от административния жаргон, където на подобни позиции се назначават определени хора, от които не зависи нищо особено, но мястото име е гарантирано и безгрижно. Терминът е валиден за всяко общество, но тоталитарното изведе на ново ниво синекурата, тъи като цяла плеада от наши хора трябваше да получат отговорни постове и почести, но без да се налага нищо да правят. Така се появяват разни директори на отдели, завеждащи дирекции и други такива, които реално нищо не вършат. В интерес на истината голяма част от народните ни представители са на синекурни длъжности, а още по-синекурни стават с разните там комисии и прочее, на които се назначават на общо основание, не че кой знае какво зависи от тях.

Политиката е прекрасен развъдник за синекурни длъжности, специално запазени за наши хора. И винаги ще бъде така, опасяваме се. Докато едни действат неуморно, въртят далавери сучат, точат и замислят планове, на синекурни позиции стоят техни доверени лица, които нищо не правят. А от висене само им синеят...... Вие се сещате какво им синее.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате