Точно в Международния ден на детската книга – 2 април, стартира Конкурсът за най-добра авторска приказка, написана от деца и младежи до 18 години, а на 1 юни журито обяви финалната си селекция с отличените приказки.

Жури в състав – Нуша Роянова, илюстратор и преподавател по изящни и приложни изкуства, водещата на Новините на NOVA – Невена Василева, и преподавателят по детско книгоиздаване във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ „Св. Климент Охридски“ – гл. ас. д-р Юлия Йорданова, се изправи пред предизвикателството и магията на близо 400 приказки, изпратени от 44 населени места в България и чужбина. От Бистрица и Брестница до София и Лондон, момчета и момичета, както и „авторски колективи“ събраха смелост да споделят своите приказки.

Невена Василева

източник: NOVA

25 от приказките, събрали най-високо одобрение от журито, ще бъдат издадени от „Дъбови листа“ тази есен в специална книга, илюстрирана от деца. В нея всяко малко и пораснало дете ще може да пътешества до град Буквар и обратно с коня, който искал да е зебра, да пазарува във вълшебно магазинче и да се запознае с Костенурчо с триетажната черупка. Имената на приказките и отличените деца, може да прочетете тук.

„Освен прекрасните приказки, които получихме, ни впечатли и отношението на родителите и споделеното в имейлите“, сподели Нуша Роянова, инициатор на конкурса. „Конкурсът Ви е прекрасна идея - помогна ми да откъсна дъщеря си от електронните игри и телевизията, раздвижи въображението и писмените й умения“, споделя майка на участничка в конкурса, а друг родител допълва: „Прочетох за Вашата инициатива и разказах на сина си за нея. Това тъкмо съвпадна с неговото голямо желание да писателства на една стара семейна пишеща машина.  Писането премина от пишещата машина на компютъра и така се роди приказката, която Ви изпращам.“

„Да не забравяме, че най-голямата награда за мен като издател и родител е, че толкова много деца, родители, а и учители откликнаха на предизвикателството и посегнаха към химикалката или клавиатурата. Наградата ще бъде и за всички онези, които ще разлистят този приказен сборник, събрал въображението и красотата на детския свят“, допълни Роянова.