МНОГОЛИКИТЕ УИСКИ ПРЕЛЕСТИ
"Шшшшшт, уискито спи."

В САЩ  97% от произведеното и продадено уиски идва от два щата - Тенеси и Кентъки. Там климата е от четири сезона- пролетта е кратка,летата са горещи и често средната температура пет месеца от годината надхвърля 90 градусовата скала по Фаренхайт, или 30 градуса по Целзий. Есента  минава бързо, а зимата сковава студ. Тези широки амплитуди се отразяват на поведението на дестилирания алкохол в бъчвите. Дървото се свива и разширява под влияние на температурните амплитуди и позволява дестилата да прониква все по-дълбоко в иначе твърдата дървесина на американския бял дъб Quercus Alba. Процеса на отлежаване се случва по-динамично и  ароматите и вкусовете на американските уискита са по-интензивни. Използва се термина, че тези уискита „хапят“ повече.

В Шотландия и Ирландия природата може да бъде толкова безжалостна, колкото и красива. Там температурните амлитуди са по-малки В такива климатични условия уискито отлежава по-спокойно и "по-тихо". Не случайно в някои дестилерии има надпис: "Шшшшшт, уискито спи." Често близостта на складовете за отлежаване до морския бряг дава отличителни солени и свежи характери на уискитата.

В Япония хармонията на природата, подредена от човешката ръка е пренесена в хармонията на създаване на японски уискита- прецизни, балансирани, спокойни и богати на аромати и вкусове. Дори етикети на японските уискита създават усещането за жанрова хармония.

Тайванските уиски, нашумели напоследък са също реплика на климата, където се създават - екзотични, свръх богати на аромати, с пищни вкусове, едновременно запазващи островния дух, здравостта и силата на тропиците, стоплящи рецепторите, отварящи чувства и мисли.

Ако искате да бъдете сред тези щастливци, заповядайте на Whiskey Fest 2016 и запазете своето място ТУК!

Вижте повече за двудневната програмата на феста ТУК!