Две дарения със средства от Благотворителния търг на Ники Кънчев Шоу, Дарик радио и Гонг получиха две клиники по неонатология в столицата. Даренията са на обща стойност 20 000 лв., като с тях бяха закупени 7 инфузионни помпи за Клиниката по неонатология в "Майчин дом" и апарат за неинвазивно подпомагане на дишането за Специализираната болница за активно лечение по детски болести. 

Инфузионните помпи са изключително важни за оцеляването на недоносените деца, понякога се налага само на едно от тях да бъдат включване 15, дори 20, разказа изпълнителният директор на "Майчин Дом"доц. Иван Костов.

"Чрез тях се въвеждат в кръвообращението на новородените бебета, някои от които са по 300-400 грама, необходимите медикаменти и разтвори, за да могат те да живеят, да наддават тегло и колкото се може по-бързо да бъдат изписани от неонатологичната клиника", поясни той.

Между 800 и 900 годишно деца минават през интензивното отделение по неонатология на "Майчин дом" и техниката, с която разполагат бързо се амортизира, каза проф. Боряна Слънчева, началник на клиниката по неонатология в родилния дом.
 
Другото дарение със средства Благотворителния търг на Ники Кънчев Шоу, Дарик радио и Гонг е за Специализираната болница за активно лечение по детски болести. Тя получи апарат за подпомагане на дишането, обясни Ралица Георгиева, началник на клиниката по неонатология.
 
"То е изключително щадящо за тях, с много фини силиконови канюлки, които са поставени в нослето на децата. Това създава много благоприятни условия за по-лесно преминаване към самостоятелно дишане на недоносените деца. Което е и крайната цел на лечението, което провеждаме", обясни Георгиева.

Даренията бяха връчени съвместно с Фондация "Нашите недоносени деца". От 7-мия благотворителен търг бяха събрани над 47 000 лв., които бяха разпределени между фондация "Нашите недоносени деца" и сдружение "Аутизъм днес". През декември предстои 8-мо издание на благотворителната инициатива.