Този уикенд на Витоша се състоя петото поредно издание на екстремната  ски и сноуборд надпревара Витоша X Lines! Събитието се организира със съдействието на София - евростолица на спорта и привлече десетки скиори и сноубордисти на всички възрасти и от цяла България.

По традиция състезанието се провежда в района на местността Резньовете и Витошко Лале 2, а арена на надпреварата са стръмните склонове и скали в  подножието на Черни връх. Условията за състезанието не бяха много добри, тъй като температурите и в планината бяха високи, което направи снега доста лепкав и непредсказуем, а това допълнително затрудни участниците в  атрактивната надпревара.

Въпреки не особено благоприятните условия, състезанието се проведе  успешно и без сериозни инциденти, а спусканията на състезателите бяха  впечатляващи и доста смели. Едно от най-добрите спускания за деня бе  това на младата ни фрийрайд надежда в ските Симеон Павлов, който  впечатли съдиите и успя да спечели цели 95 точки - най-добрия резултат  за деня.

При сноубордистите най-атрактивен и стабилен рън успя да направи  Александър Балканов, който стана първи при мъжете. При дамите в сноуборда на първото стъпало на почетната стълбичка се качи Яна Стоянова, а при скиорките Николета Сотирова.

При юношите в ските конкуренцията беше много голяма, а най-добре се  представи друга млада надежда на родната и международната фрйирайд сцена  – Борислав Гарибов. При сноубордистите първи стана Александър Александров.

Една от най-интересните части на събитието  по традиция е състезанието за деца. Тази година при малките се включиха  близо 20 деца на възраст от 6 до 14 години. Младите скиори и сноубордисти показаха завидна смелост и много талант спускайки се по  терен, по който много големи не биха се спуснали. Най-добре в категорията на до 10 годишните се представи едва 6-годишната Мила Пашкова, а при по-големите до 12 години първи стана брат и Мартин Пашков. При децата до 14 години на добре се представи Стефани Иванова. 

Витоша X Lines

Витоша X Lines

Витоша X Lines