Националният състезател по ски алпийски дисциплини Кристиян Ляпев и Илиян Томов обвиниха полицай в побой. Двамата твърдят, че са им нанесени удари при проверка. Гражданин подал сигнал на телефон 112, че младежи в кола насочват пистолет към граждани на спирка. При проверката станало ясно, че оръжията не били бойни, а бутафорни, като в колата също са намерени подобни „оръжия”.

В сутрешния блок на NOVA “Събуди се” бащите на двете момчета Кирил Ляпев и Галин Томов разказаха версията на своите синове.

Кристиян Ляпев е претърпял наскоро операция на гръбначния стълб и се възстановява в момента, но на врата си има медицинска яка. Въпреки това, по думите на родителите, дори и предупредени за състоянието на скиора, полицаите са ги удряли.

Адвокатът на двете момчета Николай Петров сподели: „Разговарях с момчетата. Към Кристиян е повдигнато обвинение за хулиганство. Проблемът обаче е, че е употребена полицейска сила и помощни средства, които мислим, че са надвишавали пределите на необходимото. За нас е необяснимо действието на полицаите. Децата са спокойни и интелигентни. Обясниха ми, че не са се държали агресивно. Подаден е сигнал в 112 от съвестен гражданин, че е видял в колата пистолет. Ще подготвим жалба до прокуратурата и инспектората на МВР за проверка, дали полицаите са изпълнили закона.”

Бащата на Кристиян Ляпев уточни: „И двамата имат психически и физически травми, потресени са от реакцията на двама служители на МВР. На 8 март, при състезание в чужбина, синът ми падна и се удари в скали, наложи се да му бъде направена операция. След претърпян инцидент, той претърпя операция на гръбначния стълб. Точно по операцията и във врата са го били, в опасната зона. Ритан е в краката.”

Бащата на другото момче Илиян Томов коментира ситуацията така: „Изнесените данни от МВР – оръжието на момчетата са детски, изстрелват топчета. Тези оръжия са пластмасови и даже могат да бъдат закупени отвсякъде. Можете да ги поръчате и онлайн дори. Те пътуват от Малинова долина към Надежда. Крис го разглежда пистолетът, той, да, прилича на истинско оръжие. Някой е минал с кола и видял, че имат нещо като оръжие. Полицаите са ги спрели, над надлез Надежда. Дават си документите и са ги помолили да излязат от колата и в момента, в който излизат от колата започват да ги удрят. Сигналът е бил подаден, че пътникът до шофьора си играе с оръжие. Изваждат го, а той е с яка след операцията и започват да го бият. Децата никога не са имали допир с полицията. Те са изпълнявали, каквото са им казали. Моят син е изял шамар и тупаник. Нека МВР да извади камерите от полицейските коли, за да видим какво се е случило. Защото децата ги записват на матури, нека и МВР да покажат записите.”