Феновете на екстремния начин на каране на ски и сноуборд ще се съберат в Рила от 2 до 11 февруари. Поводът е “Седмица на свободния дух”, организирана от Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС). 

По традиция най-голямата неформална среща на любителите на извънпистовото каране привлича най-добрите карачи в България, като тази година програмата е изключително разнообразна и интересна. Освен задължителните фрийрайд и фрийстайл състезания, ще има и лекции и уъркшопи по лавинна безопасност, първа помощ в планината, техники във фрийрайда и фрийстайла. Идеата на събитието е скиори и сноубродисти освен да се забавляват по склоновете да натрупат и нови знания и умения за по-безопасно и по-вълнуващо прекарване в планината. 

“Целта на така наречения от нас Free Spirit Week винаги е била да се съберем заедно и да прекараме добре няколко дни в любимата ни планина. Но тази година ще дадем още една причина на хората да се включат в събитията като ги срещнем с някои от най-опитните познавачи на района на хижа Рилски езера, с професионални сертифицирани водачи и майстори на фрийрайда и фрийстала,” разказва Момчил Панайотов, председател на БАССЕС, който е и специалист по лавини и лавинна безопасност. 

По време на Седмицата на свободния дух Асоциацията ще организира множество работилници, лекции и демонстрации за безопасност в планината. Ще се организират ски турове в района на хижа “Рилски езера”, по време на които опитни ски водачи ще разясняват на участниците как да разпознават сигналите в планината за лавинна опасност, как да избират най-подходящата линия за придвижване и спускане, как да се ориентират и как да реагират в различни ситуации. 

“Ще покажем на хората и какви са новостите в областта на ски и сноуборд екипировката, какви уреди за лавинна безопасност има на пазара и какви са предимствата на различните модели. Ще могат да тестват екипировка за ски туринг, ще ги консултираме какви въпроси да задават, когато избират ново оборудване и как да поддържат най-добре старото си”, допълват от БАССЕС, която е най-старата организация в България, занимаваща се с обучителни курсове по лавинна безопасност и фрийрайд.

За Седмицата на свободния дух на склоновете около хижата ще бъде изграден и мини фън парк с няколко скока, на които някои от най-добрите фрийстайл скиори и сноубордисти ще карат и ще споделят опит и тънкости в спорта за начинаещи и напреднали ентусиасти. Записалите се за участие в събитията ще бъдат видео заснети и анализирани в края всеки ден, така че да видят,  оценят и коригират стила и грешките си. 

Първият уикенд от Седмицата ще бъде посветен на уъркшопи, тестове и демонстрации, а през втория ще се проведат и традиционните състезания по фрийрайд и фрийстал. На отделен склон за първи път сили ще могат да премерят и най-малките членове на БАССЕС в първото Mini Goat Ride състезание за фрийрайдъри във възрастовите категории 8-10, 10-13 и 14-17 години.

Повече информация за Седмицата на свободния дух на сайта на БАССЕС. Участието е само с предварително записване, като от участниците се очаква да имат необходимата екипировка и умения за извънпистово каране, както и валидна планинска застраховка.