Норвежецът Йоханес Клаебо и французинът Мартен Фуркад са най-успешните спортисти на завършилите днес зимната Олимпиада в Пьончан. Двамата са единствените състезатели с по три титли от Игрите.

21-годишният ски-бегач Клаебо взе злато в индивидуалния спринт в класически стил, в отборния спринт в свободен стил и с щафетата на Норвегия на 4 по 10 километра.

29-годишният биатлонист Фуркад пък триумфира в преследването на 12.5 километра, в масовия старт на 15 километра и със смесената щафета на Франция.

Ски-бегачката Марит Бьорген от Норвегия заслужи най-много отличия в Пьончан. Тя се окичи с пет медала - 2 златни (30 километра класически стил и щафета), 1 сребърен (скиатлон) и 2 бронзови (10 километра свободен стил и отборен спринт).

Естер Ледецка от Чехия пък влезе в историята като единствената спортистка с две златни отличия от два различни спорта на една Олимпиада. Тя триумфира в алпийския супергигантски слалом, а след това спечели и титлата в коронната си дисциплина в паралелния гигантски слалом в сноуборда.

Общо 21 спортисти спечелиха по две или повече титли в Пьончан. От състезателите без злато с най-много медали се окичи ски-бегачът Александър Болшунов (Русия) - 3 сребърни (50 километра класически стил, щафета на 4 по 10 километра и отборен спринт) и 1 бронзов (индивидуален спринт).

България не успя да стигне до отличие, като най-доброто класиране записа сноубордистката Александра Жекова в с шесто място в дисциплината бордъркрос.