Германия победи с 4:3 (1:0, 3:1, 0:2) шампиона Канада и се класира за първи път в историята си за финала на Олимпийските игри по хокей на лед при мъжете.

В спора за златното отличие Германия ще срещне Олимпийските спортисти от Русия, като срещата е в неделя в 6:10 часа сутринта българско време. Канадските хокеисти пък ще имат точно 24 часа, за да се възстановят преди мача за бронза с Чехия. Германия си подсигури сензационната победа с много агресивна игра в първия половин час на мача. Брукс Масек даде аванс на Германия в 15-ата минута на мача.

В четвъртата минута на втората третина Матиас Плахта покачи на 2:0, а три минути по-късно резултатът доби сензационни измерения, след като Франк Мауер покачи на 3:0 с изключително технично изпълнение. Жилбер Брюле върна едно попадение за канадците в 29-ата минута на срещата, но четири минути по-късно Германия стигна до четвърти гол. точен бе защитникът Патрик Хагер, който се разписа с удар от синята линия при числено превъзходство.

Четвъртият гол определено събуди Канада и олимпийските шампиони от Ванкувър и Сочи имаха тотална доминация във втората част на срещата. "Кленовите листа" започнаха да играят изключително агресивно, на много висока скорост, а германската отбрана определено изнемогваше, което доведе до серия от двуминутни наказания. Само 2 минути и 42 секунди след старта на третата част Канада намали на 2:4 чрез Мат Робинсън, а 10 секунди преди финалната сирена Дерик Рой реализира и трети гол за Канада, този път при числено превъзходство за 3:4.

В оставащите 10 минути до края на мача шайбата постоянно бе в третината на германците, но храбрата игра на Бундестима в защита и известната доза късмет им позволи да запазят аванса си, въпреки че в последната третина Германия отправи едва един удар към вратата на Канада./БТА