„Разчитаме основно на средства, които идват от държавата, пред министерството и от там към федерацията. Там има една норми, които се придържат комисарите в министерството. По принцип по закон на нас ни се полагат 20 дни подготовка извън страната и 160 дни вътре в страната. Трябва да е ясно, че в България няма нито едно съоръжения, на което да се готвим”, сподели бащата и личен треньор на най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова- Виктор Жеков.

„Някакви неща се случват на три места в страната, но това помага основно за работата с деца. Ние сме задължени, за да успяваме да правим това, което правим, да бъдем на сняг поне 200 дни в годината. Това, с което разполагаме, трябва да ни стига. Ние сме професионалисти в крайна сметка. Не можем да си позволим да участваме на две състезания и след това да спрем, или да отидем на един лагер за 20 дни и да спрем”, добави още Виктор Жеков по темата с финансирането.

Колкото до сезона до момента Жеков коментира: „Успяхме да направим добра подготовка през летния период и да се възстановим. Имахме добра подготовка през есента. Бяхме много силни в началото на сезона. Успяхме да се опазим от травми в този период. Направихме изключително добри класирания. В последствие травмите не ни подминаха. Трасетата тази година са още по-трудни, а скоростите са още по-високи. До момента държим трето място за Световната купа, което е огромен успех. Доста дълго време се задържахме там и дано да успеем до края на сезона. Има още два старата от Световната купа със сигурност и вероятно ще има още един старт- този в Корея, който бе отменен. По план имахме държавен шампионат на 5-6 март, но заради тежките условия на Витоша, то ще бъде преместено за след финалите на Световната купа.”

„Планове винаги имам и те вървят по-напред от събитията, но това какво ще се случи след края на сезона, зависи от много фактори. Трябва да се уточни бюджетът. Бихме желали да имаме новите бордове колкото може по-рано, за да ги тестваме. Нещата се развиват много бързо в нашия спорт. След това трябва добро възстановяване. Стресът, на който сме подложени, предполага и едно добро възстановяване. В момента се уточнява календарът, но нещата вървят на там да има три Световни купи в южното полукълбо”, каза още Виктор Жеков.