„Ние много се радваме за успеха на този наш млад и много перспективен състезател. Това, което остава леко зад кадър е, че федерацията от 3 години инвестира страшно много във Владко Зографски и не само в него, а няколко млади момчета в ски скока”, коментира вицепрезидентът на българската федерация по ски Георги Бобев пред Гонг за успеха на Владимир Зографски. Младокът се класира на рекордното за страната ни 16-то място на турнира по ски-скок „Четирите шанци” в Оберстдорф, валиден за Световната купа. Георги Бобев пък сподели още, че се надява България скоро да има национален център по ски скок край Самоков.

„Ние привлякохме с помощта на световната ски федерация едно от големите имена от Германия г-н Винтерлих за старши треньор на националния отбор. Той в момента работи основно с Владимир Зографски, но и с останалите наши млади таланти. Направлението ски скок към федерацията е с един бюджет, на който много други големи федерации биха завидели. Говорим само за ски скока, не за останалите спортове. Така, че това, което се случва за нас е един закономерен резултат и по мнение на специалистите Зографски е наистина с възможности действително да мери сили с най-добрите в тази дисциплина. Трябва да отбележим, че за съжаление ние развиваме една дисциплина, за която на практика няма условия в България. Знаете ние инициирахме среща с министъра на спорта, с кмета на град София с оглед на търсенето на различни варианти как да се възстановят или построят нови съоръжения за практикуване на дисциплината ски скок, тъй като в световен мащаб това е един много интересен факт, това е дисциплината, която събира най-много зрители от зимните спортове”, каза още Бобев и добави:

„Видяхте в вчера в Оберстдорф 110 хиляди зрители имаше на място около самото трасе. Много атрактивен е ски скокът в последните години и представлява интерес не само за специалистите, но и за широката аудитория, така че сме много щастливи от този успех на Владко Зографски. Това, което е реално е, че ние сме предприели стъпки да се обнови съществуващото съоръжение в Самоков и създаването на един национален център за подготовка на състезателите и изграждането на три тренировъчни шанци с подходящи размери. Това е един на този етап реалистичен проект и от финансова гледна точка. Предстои визита на специалист посочен от световната федерация, който ще направи технически и архитектурен проект на тези съоръжения. Ние сме изпратили подробна първоначална информация, каквато има налична в община Самоков и министерството на спорта. Това е нещо, което е реално да се случи. По груби изчисления една подобна инвестиция ще струва около 2 милиона евро.”

Колкото до предстоящите стартове от Световната купа по ски алпийски дисциплини при мъжете в Банско Георги Бобев заяви: „Подготовката върви с действително много активни темпове, тъй като това е едно огромно за мащабите на България спортно събитие. Ще бъде отразено от над 20 телевизии в целия свят. В общата организация до момента са ангажирани над 100 души. Има много интересни и сложни технически въпроси за решаване, тъй като цялото мероприятие ще се проведе над надморска височина над 1600 метра. Надяваме се, че и с помощта на времето ще направим чудесни състезания, които ще оставят ярка следа за ски спорта.”