Албена Денкова коментира пред Гонг предстоящото Европейско първенство по фигурно пързаляне, както и бъдещето на спорта в България, което според нея не е розово.

„Добре съм, благодаря, честита Коледа на вас и вашите слушатели. Пожелавам много здраве и да не забравят спорта”, заяви тя.

Относно първенството на Стария континент, бившата ни фигуристка коментира:

„Всичко е наред, всичко е нормално. Участието е много важно, за съжаление непрекъснато се променят правилата във фигурното пързаляне, Международната федерация реши да съкрати участниците на европейските и световните първенство, ще участват на квалификация преди самия европейски турнир, което също е достойно извоюване на квота”.

„Имаме сигурен участник при мъже, жени и танцови двойки, при спортната двойка е по-сложно. Момчето се състезава от две години в Русия, просто смени нова партньорка. Има причини, които не са обективни. Имаха проблем с визите и затова не успяха да участват на два турнира, с които да съберат необходими точки за Европейското”.

„Надяваме се да са добре подготвени състезателите и да играят на самия турнир.

Конкуренцията при мъжете и жените винаги е много голяма, именно спортната двойка има най-голям шанс за влизане във финала, защото конкуренцията е по-малка”.

„Мисля си, че така или иначе резултатите в нашия спорт се дължат на индивидуални случайности. Иван Динев бе един самороден талант, аз просто случих на партньор, треньор и въпреки трудностите, които имахме с Максим, имахме и късмет. Може същото да кажа за Жени Раданова. За съжаление в момента условията не са много добри, много е трудно, когато спортът не е национален приоритет, това се отразява на спорта. Не само във фигурното пързаляне има такъв спад, а във всички спортове, които са били традиционни”.

Относно новооткритите пързалки на няколко места в София, Денкова коментира: „Това е за здраве и забавление на хората и в никакъв случай не стават, те са само за забавление. Залите, които стават за тренировка са Славия и Зимния дворец, а отскоро и тази във Варна”.

„Много деца се запалиха покрай това, че последните години се излъчваше страшно много фигурно пързаляне, много деца дойдоха на пързалката, има голяма масовост, има много талантливи деца. Но условията като са много тежки, един родител ще заведе детето си три пъти и на четвъртия ще се замисли дали иска това за детето си в близките 15 години – да се пързаля на замъглени от студ площадки”, завърши Денкова.