Международната федерация по ски (ФИС) дисквалифицира германския състезател Щефан Луитц от първата му победа за Световната купа заради нарушаване на антидопинговите правила.  Наказанието е заради непозволено използване на кислородна маска по време на гигантския слалом в Бийвър Крийк (САЩ) на 2 декември, когато той записа първа победа в кариерата си за Световната купа.

От ФИС уточниха, че Луитц е лишен от победата си, от наградния фонд в размер на 45 хиляди швейцарски франка и от спечелените 100 точки за СК, но няма друго наказание. 

Състезавайки се на надморска височина от 3125 метра Луитц използва кислородната маска между двата манша на гигантския слалом, след което победи Марсел Хиршер. ФИС присъжда победата на австриеца.

Използването на кислородни маски не е забранено от Международната антидопингова агенция (УАДА), но според антидопинговите правила на ФИС тези маски не могат да бъдат използвани на състезателните обекти, а при подобен случай "резултатите, постигнати след използване на оборудването, автоматично ще бъдат дисквалифицирани".

Луитц и германската федерация по ски могат да обжалват санкцията пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана./БТА