Една година до Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс‘2022, които ще се проведат в Казан, Русия. Събитието ще покаже силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието и радостта. Игрите имат за цел да създадат приобщаваща общност чрез трансформация на нагласите към хората с интелектуални затруднения, както в Русия, така и по целия свят.

Две хиляди атлета на Спешъл Олимпикс и техни партньори (атлети без интелектуални затруднения) от 108 държави ще се състезават на Световните зимни игри през 2022 г.  в седем спорта – алпийски ски, ски бягане, бягане със снегоходки, сноуборд, фигурно пързаляне, шорттрек, хокей в зала. Към тях ще се присъединят около 3000 доброволци и 4000 гости и членове на семейства, което превръща събитието в глобално преживяване.

Спешъл Олимпикс България ще се представлява от делегация от 14 атлети на Световните зимни игри Казан‘2022. Атлетите ще се състезават в 4 спортa – алпийски ски (2 мъже и 2 жени), ски бягане (2 мъже и 2 жени), бягане със снегоходки (2 мъже и 2 жени) и за пръв път – във фигурно пързаляне (1 мъж и 1 жена).

Мери Дейвис, изпълнителен директор на Спешъл Олимпикс: „Спешъл Олимпикс е горд домакин на Световните зимни игри‘2022 в Казан, Русия. Убедена съм, че игрите ще оставят наследство на приобщаване в Русия и ще покажат на света, че спортът е катализатор за приобщаване и мир“.

Програмата на Спешъл Олимпикс в Русия е активна повече от две десетилетия, с 130 000 атлети, които участват в спортни събития и състезания в цялата страна. Това обаче са само 4 процента от трите милиона души с интелектуални затруднения в Русия. Една от основните цели на Световните зимни игри ще бъде увеличаването на броя на атлетите до 200 000 и разширяването му във всички 85 региона на Русия до 2025.

Олга Слуцкер, президент на Спешъл Олимпикс Русия: „Световните зимни игри в Казан ще създадат атмосфера на радост, доброта, ще разруши прегради и предразсъдъци. В тази атмосфера виждаме, че повече си приличаме с хората с интелектуални затруднения, отколкото се различаваме. Спортът има силата да събира хората и това ще създаде култура на приобщаване в Русия и по целия свят“.

Световние зимни игри в Казан през 2022 ще бъдат първото световно събитие, което Спешъл Олимпикс ще проведе в Русия. Считана за спортната столица на Русия, Казан има развита спортна инфраструктура и съоръжения, както и мрежа от доброволци за провеждането на редица световни спортни състезания.

Провеждайки се на всеки две години и редувайки летни и зимни спортове, Световните игри на Спешъл Олимпикс  се излъчват в световен мащаб от ESPN, официалният глобален партньор на движението. Предишните Световни зимни игри се проведоха в Австрия през 2017 година.

Движението Спешъл Олимпикс е създадено през 1968 година от Юенис Кенеди Шрайвър и признато от Международния олимпийски комитет за благото на над 6 милиона души с интелектуални затруднения и техните партньори, осигуряващо занимания и състезания в 32 олимпийски спорта в над 190 страни. Споделете усещането на: TwitterFacebookYouTubeInstagram, LinkedIn и блога. Повече на сайта: www.SpecialOlympics.org.

В България Спешъл Олимпикс стартира своята програма през 1994 година. Чрез целогодишна спортно-състезателна дейност в различни Олимпийски спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения, Спешъл Олимпикс България предоставя устойчиви възможности за развитие на тяхната физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, както и да осигури възможност да споделят дарбите и уменията си със своите семейства, своите връстници и общности.