Спортистите от Гвинея няма да участват а Олимпийските игри в Токио заради притеснения от COVID-19. Делегацията на африканската страна, която включваше петима състезатели в четири вида спорт, няма да пътува за японската столица.

Конкретната причина са новите по-заразни варианти на коронавирусната инфекция, обясни спортният министър на страната Сануси Соу в писмо до Международния олимпийски комитет.

"Заради новите варианти на COVID-19 правителството, притеснено за здравословното състояние на гвинейските спортисти, реши да с дълбоко съжаление да откаже участието на Гвинея в Олимпийските игри в Токио", се казва в писмото.

В състава бяха включени джудоката Мамаду Самба Ба, лекоатлетът Айсата Дийн Конте, плувците Фатумата Ламарана Туре и Мамаду Таиру и състезателката по борба Фатумата Яри Камара. Гвинея стана втората страна след Северна Корея, която отказа участие на Олимпиадата заради COVID-19.

Така за първи път страната няма да има представители на Олимпийски игри след Монреал 1976.

Токио в момента е в състояние на извънредно положение до 22 август, след като положителните случаи на коронавирусна инфекция в последно време се увеличават, като вчера беше отбелязан 6-месечен негативен рекорд с над 1800 новозаразени.