Руският печат помества обширни репортажи и коментари за откриването на 22-ата зимна олимпиада. „Игри по руски: юначество, размах, сърдечност”, обобщава в заглавие „Комсомолская правда”. Грандиозната церемония при откриването вдигна високо летвата на зимната олимпиада, изтъква „Советский спорт”. Районът на Голям Сочи е сигурно защитен откъм сушата, морето и въздуха, уверява „Независимое военное обозрение”.

„Напред, Сочи!” - възкликва в заглавие „Комерсант”, но подчертава, че освен олимпийски, от игрите ще се очакват и „следолимпийски победи”. За страната домакин олимпиадата ще бъде не само празник, а най-вече изпитание - ще съумее ли да превърне в успехи ресурсите, инвестирани в спортната проява, и опита, натрупан от нея, пише вестникът. 

Тестът ще бъде издържан успешно едва след години - когато стане ясно, че построените за олимпиадата хотели, влекове, пътища и ски писти са превърнали Сочи от място за отдих с локално значение в истински търсен през всички сезони международен курорт. Щом стане ясно, че нито една от красивите арени, изградени заради олимпиадата, не се извисява сред Олимпийския парк като плесенясал паметник на отминал карнавал, а продължава да посреща публика. Щом стане ясно, че безбариерната среда за инвалиди, създадена в Сочи, е обхванала цяла Русия, а опитът в организирането на спортни състезания активно се използва и в други градове. Щом стане ясно, че телевизионните излъчвания на олимпийския турнир са предизвикали общоруска експлозия на интерес към спорта и спортните школи вече привличат младежта повече от нощните клубове.

Тогава олимпиадата ще може да се сравнява с безспорните постижения на Русия, представени на вчерашния спектакъл - с откритията на Менделеев и Сикорски, с картините на Малевич, с космическия полет на Гагарин, заявява „Комерсант”.