Лекоатлетката ни Силвия Дънекова категорично заяви, че не е виновна за положителната допинг проба, която получи на Олимпиадата в Рио. Според нея причината е войната, която самата тя е започнала срещу процедурите на Световната антидопингова агенция WADA.

"Взимаха ми четири пъти проба, откакто влязох в олимпийското село. Три от пробите ми излизат негативни, а четвъртата, дълго време нямаше резултат, а накрая казаха, че е положителна. Шокът за мен беше невероятно голям. Аз в себе си съм сигурна, че няма как това да се случи. Не съм ненормален човек, да дойда  на Олимпиада, да вляза в олимпийското село, да имам и минимални съмнения", заяви Дънекова пред БНТ.

"В последствие се оказва, че 6 пъти са ми въртяли пробата и са намерили съмнение за метаболитен отпадък на този препарат. Това ми е много хикс и ми е много непонятно. Ако това излезе на урината на американски или друг състезател, никога няма да го изкарат като положителна проба. Фактът, че са го въртели 3 пъти и е било негатив го въртят."

"Единственото ми нормално обяснение е, че аз като всички професионални спортисти пия много хранителни добавки. Може да е от комбинацията от тях. Не мога да кажа, че това е част от хранителна добавка, защото това значи да призная, че съм нарушила техните правила, а не съм", добавя Дънекова.

"Аз съм състезател, който не работи сам. И не поемам така медикаменти. Обществена тайна е, че работя с доктор Лозанов. Много ми се иска въобще да не го намесвам, защото все пак всички знаят, че отговорността е лична", продължава лекоатлетката. 

"Не се чувствам виновна. Не мога да ви опиша колко е унизително това. Чувствам се неудобна. Последната половин година съм винаги на проверки. На някои от проверките виждах, че те са дирижирани, виждах листче с моето име и часът на моята дисциплина, да не би случайно да ме пропуснат."

"В разговора с допинг ченгетата ми споделиха, че това не е жребий, а посочени имена отгоре. Написах един коментар, възражение към WADA и така излязох на война срещу тях. Това ми е единственото обяснение да бъда аз човекът."

"Не само, че ме боли, чувствам се ограбена душевно и емоционално", допълни Дънекова.

"Когато отидохме в централата, която са построили тук в Рио WADA, искам да ви кажа, че това е сграда, в която са вложени стотици милиони. Но те са вложени не за здравето на спортистите, а за тяхното унищожаване. В същото време ние живеем тук 20 дни. Аз не съм се къпала с топла вода. Тоалетното казанче се измива с кофи. Аз мислех, че има нещо и в храната. Защото преди да дам пробата трябваше да изям един сандвич, за да си изчистя ph-то на урината. Но виновната съм аз, а те са хората, раздаващи правосъдие."

"Защо мисля, че има някакво лично отношение към нас? Първо, защото сме от изтока и сме близо до Русия. Не се надявам на нищо...Една Русия, един Путин не успяха да направят нищо, че аз ли да се преборя?! Следващият момент – те са напълно наясно, че ние не можем да се защитим. Те ми помогнаха напълно да се откажа от идеята си да бягам. Всеки може да каже, каквото си пожелае, аз мога само да заявя: Елате, покрийте си нормативните, играйте по техните правила и тогава ме съдете", завърши Силвия Дънекова.

Министерството на спорта осъди остро Дънекова: Това е недопустимо!