По средата на ХХХІ Летни олимпийски игри в Рио де Жанейро сме свидетели на неочакван обрат! До сега България я нямаше в класиранията, но ето че всичко се промени. Ние сме първи! Ние сме №1!

Това, че Америка, Китай и Япония са лидерите по медали в Рио, вече не важи! Ние сме първи! Първи относно допинга!

Вчера организаторите на Олимпиадата и МОК отчетоха, че са взети 2097 проби, от които 1775 теста от урина, 121 кръвни проби и 201 проверки на биологичните паспорти от началото на Игрите и нито една от тях не е положителна. Но ето, че се появи балканският субект, за да станем ние №1. Часове след информацията от МОК се установи, че Силвия Дънекова е с положителна А и Б проба на неспецифична субстанция от групата, забранена по Раздел S 2.1.1 от списъка на WADA, известна още като „пептидни хормони и хормони на растежа“.

До откриването на Олимпиадата Русия бе асоциирана с допинг, но ето, че след братушките, ние поехме щафетата.

Но питали ли сте се какъв е произходът на думата допинг? Племето кафир в Африка наричало с думата „доп” примитивно алкохолно питие, което било използвано в религиозни церемонии като стимулант. Други сведения описват воините на зулу, които използвали напитката „доп” направена от гроздови ципи и напитката кола и то често по време на състезания по ходене или бягане. Впоследствие холандските колонисти използвали думата „доп”, за да опишат всяка стимулираща напитка и оттам терминът се е разпространил по целия свят. За да се стигне до спорта, където използването на стимулиращи вещества е описвано като „допинг” и за първи път се появява в английски речник през 1889 година.

„Не са си взели поука”, каза премиерът Бойко Борисов по случая „Силвия Дънекова”. Ама кой да си вземе поука?! По света вече спортисти се стимулират не с хапчета, субстанции и други подобни, а с мозъчен допинг и ток. Вече има сведения не за пиещ се или инжектиращ се допинг, а за друг начин за увеличаването на издръжливостта, силата, скоростта, болката и способностите. Вече има термин „мозъчен допинг” или стимулиране на мозъка с електрически ток със сила от 1,5 до 2 милиампера. Информациите са, че първи го тествали ски-скачачи и сноубордисти в Америка като по-добрите им резултати се запазвали в продължение на седмици и дори месеци.

Ние обаче не приемаме новостите и ни хващат с хормони, амфети, бета-блокери, стероиди, диуретици, анаболи, и още -оли.

Дънекова каза, че е неудобна и ограбена, ама защо точно тя и на кого? Силвия направи интересно сравнение между условията за нея в Рио и тези в допинг-центъра на WADA. Лабораторията била като от „От местопрестъплението”, а тя не се къпала с топла вода и пускала с кофа вода в тоалетната в Олимпийското село. Тук ще оставим тези думи без коментар, безмълвни сме.

Истината е някъде там. Лошото е, че ние си живеем в свят ала „Туин Пийкс” и питаме и търсим кой уби Лора Палмър, а другите си работят, печелят медали и продължават напред. За нас остава това, че сме №1, че сме първи в класацията по допинг в Рио! Единственото ни успокоение е, че поне не държим световния рекорд за употреба на най-много видове допинг в кръвта от един спортист. За статистиката: ръгбистът Давида Васта от третодивизионния Катаня бе хванат с 11 забранени вещества, повечето анаболни стероиди като тестостерон, метандоенон, местеролон, болденен и други, но той е взел допинг-коктейлът с желанието... да умали гърдите си. Време е да поправим тази неправда и тук да станем №1!