По-миналата седмица се състояха финалите на ESL Southeast Europe Championship, първенство по игрите Counter-Strike: Global Offensive и League of Legends за отбори от Югоизточна Европа. Събитието се проведе в Белград и завърши с български успех! Момчетата от Outlaws успяха да спечелят турнира по CS:GO и така станаха шампиони на SEC Сезон 4. Освен титлата, българите прибраха и голямата награда от €2,000.

Това, което направи особено впечатление беше представянето на Outlaws във финалния мач. Те буквално разгромиха другия финалист, гръцкия отбор NetlanD Gaming, с резултат 2:0 карти (16:3 на Train и 16:0 на Overpass).

източник: Southeast Europe Championship

По случай успеха в Белград се свързахме с мениджъра на тима, Лъчезар Лазаров, който ни разказа как е преминало събитието за тях, както и за какво се готви отбора в момента. Ето и пълното интервю:

Здравей. Представи се с няколко думи на нашите читатели.

Здравейте! Казвам се Лъчезар Лазаров и съм мениджър на Outlaws.

Честито за успеха в Белград! Можеш ли да разкажеш накратко как премина турнира за вас и какви са ти цялостните впечатления от събитието?

Благодаря! Пътуването до Белград и самото събитие беше много приятно, а това че станахме шампиони просто беше черешката на тортата. Искам да призная, че рядко се вълнувам толкова колкото на турнира. За нас бе голяма чест да присъстваме и да спечелим.

Всъщност това ли е най-големият турнир, който сте печелили?

Да. Това е най-големият LAN турнир, който сме печелили, но не мислим да спираме тук. Тепърва започваме да набираме скорост и се стремим да печелим по-големи.

Очакван ли беше резултатът за вас и какво можете да кажете за конкуренцията в Югоизточна Европа?

И да и не, защото на последната карта на финала победихме NetlanD с 16:0, което за мен и за всички останали беше изненадващо. Рядко се среща такъв резултат на финал. Безспорно Outlaws са най-добрият български отбор, а ето и че доказахме, че сме най-добрите и в Югоизточна Европа, имайки предвид голямата конкуренция от също така силни отбори като: iNation, Nexus и Dark Passage. Освен тях никой не може да ни затрудни.

източник: Southeast Europe Championship

Споменавайки България, какво е мнението ти за българските CS:GO отбори и има ли отбор, който смяташ, че e на вашето ниво и може да постигне подобни успехи?

За момента няма друг български отбор, който се представя достойно и да показва резултати на международната сцена. Същевременно всичко е възможно, считайки факта, че в България има много талантливи играчи с потенциал.

Сега да поговорим малко повече за теб. Кога започна да се занимаваш с електронни спортове и какво означава да си мениджър на отбор по Counter-Strike?

Интересът ми към електронните спортове започва още от детска възраст и се засилва през годините. Като малък съм играл и продължавам да играя (когато имам свободно време) игри като StarCraft, DotA, Counter-Strike, World of Warcraft и много други. От тази година започнах да се занимавам професионално с eSports - това за мен е сбъдната мечта. Като мениджър на отбора съм зает с организиране на пътувания, участия и организация на турнири, създаване и следване на план и график на отбора, маркетинг, присъствие в социални мрежи, излъчване на мачове и намиране на спонсори. Гордея се с Outlaws и се радвам да бъда част от отбора!

Кога се присъедини към Outlaws и познаваше ли се с някого от играчите преди това?

Част от Outlaws съм от 2 месеца. Не се познавах с никой от тях преди да ги забележим на турнира Game Evolution в Арена Армеец през септември където ние (Ultraplay) бяхме един от главните спонсори. Там Outlaws, тогава под друго име, се класираха на второ място и спечелиха нашето внимание, след което решихме да създадем отбора, който са сега.

източник: Southeast Europe Championship

Работил ли си с други отбори преди Outlaws?

Не. Outlaws CS:GO е първият отбор, на който съм мениджър, но не и единственият. В момента сформираме Outlaws Overwatch - отделен отбор, който играе играта Overwatch. В него участват играчи, които са топ 200 и дори топ 40 в света. В най-скоро време можете да очаквате изяви и завоевания и от тях.

Имаме новина значи! А с какво се занимава преди да станеш мениджър на Outlaws?

През 10 от последните 11 години живях в САЩ и се занимавах главно с търговия и внос-износ.

Въпреки че работиш в сферата на електронните спортове отскоро, все пак ще те попитам, какво е мнението ти за българската esports сцена като цяло и има ли неща, които ти правят положително или отрицателно впечатление?

В България има изключително много хора - малки и големи, които са привърженици на електронните спортове. Доказателство за това е фестивалът „Game Evolution" в зала „Арена Армеец София“. Подобни събития сочат, че у нас има голям интерес към esports. Вече съм чувал да казват: „Предпочитам да гледам мач на Outlaws вместо мач на Barcelona." Нищо чудно един ден София да стане е-спорт столицата на Европа. А защо не и на света?

За финал, какво предстои за отбора сега?

От самото начало непрекъснато вдигаме летвата и ще продължаваме така, докато не стигнем до върха. Предстоят ни все по-трудни турнири и по-добри опоненти. Полагаме големи усилия, очакваме много от Outlaws. Сега отново заминаваме за Сърбия на LAN финал. Стискайте палци!

Стискаме палци! Благодаря ти за интервюто и пожелавам на отбора още успехи занапред.

Благодаря за вниманието! Всичко хубаво!

Още веднъж честито на Outlaws за титлата! За всичко случващо се с отбора, може да  следите тяхната Facebook страница