Турнирът League of Legends през 2020 г. беше по-различен от всеки друг сезон преди него поради глобалната пандемия от COVID-19. Повечето региони спряха да играят в даден момент от сезона и се върнаха като онлайн лиги. Китайската LoL Pro League и южнокорейската LoL Champions Korea се принудиха да се трансформират в офлайн турнири за точки поради нарастване на случаите на COVID-19 в страните.

Никога преди регионите не са били толкова отделени един от друг. След като Mid-Season Invitational беше напълно отменен, единственият международен турнир тази година беше онлайн Купа в средата на сезона между най-добрите LPL и LCK отбори, спечелени от Top Esports при стандартизиран пинг от приблизително 30 мс. Отборите от Европа и Северна Америка вероятно щяха да си проправят път към Китай или Южна Корея, за да се обучават преди началото на световното първенство, но не беше възможен подобн ход. Това доведе до няколко джобни мета от регион в регион, които след това се появиха в световете. Имаше и по-бърз световен „буткамп“, тъй като отборите преминаха 14-дневната си първоначална карантина, преди да се преместят в хотела за събитието преди световната игра- на етап.


Въпреки всичко това беше един от най-балансираните и стабилни мета-светове. В предишни години G2 еSports и Invictus Gaming (чийто стил на игра беше донякъде характеризиран като цялостния „агресивен LPL стил“) диктуваха глобалната метаигра след големите си победи и FunPlus Phoenix от 2019 г. не беше изключение. През първите две трети на годината, отбори и играчи от мид лайнерите по целия свят говориха за това как искат да играят в стила на Kim "Doinb" Tae-sang и FPX. Когато FPX не успя да се класира за световете, това се разглеждаше като доказателство за това колко силен е LPL и как мета вече се е отдалечил от тях и повече към отбори като LGD Gaming и Suning. Това беше по-скоро въпрос на мета, отколкото на регионална сила.

След като DAMWON Gaming спечели Световното първенство на League of Legends през 2020 г., се надяваме, че това ще насърчи разговорите за специфичните стилове на игра на отборите и как те съвпадат един с друг, а не предположението, че картата автоматично има повече значение от всичко друго. Регионалната сила все още има значение, но метаиграта е от изключителна важност за нашите най-нови световни победители.