Загорка Зелен Фонд 2016 вече навлезе в най-активния си етап. Независимото „зелено“ жури, което ще даде своята обективна оценка на проектите вече е избрано. В журито на Загорка Зелен Фонд и тази година приеха да участват професионалисти от различни области, които са и главните действащи лица при избора на най-зелен проект за 2016 година.

Участниците могат да изпращат своите предложения, които са свързани с по-добра ефективност при използването на вода и енергия в градски условия до 31 август, 2016 година. Предложенията си могат да дават всички граждани и неправителствени организации на www.zagorkacompany.bg. През месец септември, компетентното жури на конкурса, ще оцени идеите и ще избере проекта победител. Проектите ще се гледат на база предварително зададените критерии на конкурса Загорка Зелен Фонд - приложимост, оригиналност и кратка обосновка на бюджет за реализация на проекта. 

Авторът или авторите на идеята победител ще получат парична награда в размер на 10 000 лв., като „Загорка“ АД ще осъществи проекта им в реална градска среда със собствени средства в размер до 50 000 лв. Проектите класирани на второ и трето място ще получат признание за участието им в конкурса на закриващата церемония при обявяване на победителя.

В журито на Загорка Зелен Фонд 2016 са: 

  • инж. Георги Ранов, Областен управител на Стара Загора
  • Даниела Коева, Заместник-кмет, община Казанлък
  • Момчил Рабаджийски, Технически университет
  • Георги Стефанов, Ръководител на Програма "Климатични промени и Зелена икономика", WWF България
  • Даниела Димитрова, Председател на Обществен дарителски Фонд Стара Загора
  • Евгения Друмева, Главен редактор, Vesti.bg
  • Ралица Николова, Главен редактор, Информационен портал за неправителствените организации (НПО) в България

След като победителят е ясен, на следващ етап в Загорка Зелен Фонд 2016 е публичното онлайн гласуване, в което хората ще могат да изберат мястото на реализация на печелившия проект. 

Никос Зоис, изпълнителен директор на „Загорка” АД, „Една от основните ценности на ЗАГОРКА е уважението към хората и грижата за природата и планетата. Загорка Зелен Фонд всяка година търси идеи за подпомагане устойчивото градско развитие на Стара Загора и региона. Загорка Зелен Фонд се превърна и в инициатива, която се асоциира със зелените идеи за по-ефективно използване на водните и енергийните ресурси.“

Допълнителна информация за Загорка Зелен Фонд 2016 е налична на: www.zagorkacompany.bg