Колоездачни състезания през годините са били спирани по най-различни причини - объркан маршрут, протестиращи, лоши атмосферни условия и още куп причини. Случилото се по време на първия етап в Обиколката на Месопотамия обаче едва ли има аналог и най-добре да няма. Защото част от колоездачите се принудиха да спрат и да се крият зад стена с риск за живота си заради престрелка, случваща се на метри от тях.

Първият етап от състезанието, което е от календара на Международния колоездачен съюз, бе дълъг 178 километра със старт и финал в Мардин, град в югоизточна Турция в близост до границата със Сирия.

Минавайки през малко селце, колоездачи, които преследват основната група след катастрофа, чуват изстрели, а местните крещят по тях.

Двама състезатели на германския отбор Ратисбона карат в близост до сервизния автомобил на тима, когато мощната престрелка започва. Спортният директор Паул Ренгер и състезателите слизат от колата и велосипедите и 20 минути се крият зад каменна стена, докато ситуацията се успокои.

"Минавайки покрай селото, изведнъж са чули изстрели, падащи много близо. Освен това са им крещели, минавайки покрай военните кръстовища", разказва споделеното от съотборниците си Роберт Мюлер. "Когато са видели стена с височина един метър, Паул е спрял колата, колоездачите са хвърлили велосипедите си и са се скрили зад стената. После са стояли с приведени глави около 20 минути, докато изстрелите са профучавали не далеч от тях, а понякога и опасно близо."

И други състезатели се присъединяват към колоездачите на Ратисбона зад стената. Един от тях е претърпял и нервен срив заради ужасяващата ситуация.

Според организаторите на състезанието, стрелбата се е получила заради спор между съседни села по повод местни избори. С увеличилото се присъствие на полиция и военни в зоната, напрежението ескалирало в престрелка. "Официално няма убити", се казва в съобщението.

А етапът все пак продължи и приключи с победа на беларусина Бранислау Самойлау.