Унгарци спечелиха първите места в индивидуалната надпревара в десетото най-силно издание на „Сабята на Етрополски“. Турнирът събра от 16 до 18 ноември световните сили във фехтовката – Унгария, САЩ, Русия и Италия, които за пръв път дойдоха в зала „София“ с пълни отбори от по 40 души. При кадетите шампион стана Гергьо Хорват, а при кадетките – Луца Суч от Унгария. В отборната надпревара и при девойките, и при младежите купата вдигнаха състезателите на САЩ. Турнирът е кръг от Европейската купа на сабя за кадети и деца до 14 години и представи най-големите надежди в този спорт.

На пътеките в зала „София“ излязоха повече от 600 фехтовачи от 23 държави. България беше представена от 35 момичета и момчета, като при повечето от състезателите ни напрежението си каза думата и им попречи да разгърнат потенциала си. Те участват във възрастовата група до 17 години за пръв път и ще им трябва опит и упорити тренировки, за да покажат на какво са способни и да свикнат с голямата конкуренция. Всички обаче имат шанс да стигнат нивото на най-добрата ни състезателка при жените Йоана Илиева и на Панчо Пасков и Любослав Бурнев, които са носители на „Сабята на Етрополски“.

Патрон на турнира беше министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който с интерес изгледа част от отборната надпревара във втория ден от състезанието. Наградите на победителите връчиха президентът на Българска федерация по фехтовка Величка Христова, вицепрезидентът на Европейската конфедерация по фехтовка Николай Матеев и директорът на Фехтовална академия „Васил Етрополски“ Запрян Ванчев.

В индивидуалната надпревара до 14 години първото място при момичетата спечели София Головкина от Украйна , а при момчетата – Толга Аслан от Турция.

"При 14-годишните имаме три момичета, които са на нивото на шампионката Головкина – каза директорът на Фехтовална академия „Васил Етрополски“ Запрян Ванчев. – Те имат големи перспективи, но не можаха да покажат реалните си възможности и завършиха на девето и десето място. Ако бяха спечелили боевете си, като нищо можеше да гледаме и български финал. На тези момичета им липсват състезания от подобен голям мащаб, но с още тренировки и участия на такива турнири могат да постигнат много. При момчетата разчитаме на няколко състезатели, които се представиха отлично, но тепърва ще трупат опит.

Десетото издание на „Сабята на Етрополски“ се проведе с подкрепата на Министерството на младежта и спорта, Българска федерация по фехтовка и Фехтовална академия „Васил Етрополски“. Турнирът беше осъществен с подкрепата на Столична община, Кока Кола България, Виваком, Интерснак, Монделез България, Делта груп и Диневи Груп.