Трите български гимнастички Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн стартираха леко нервно третия състезателен ден от Световното първенство по художествена гимнастика в Баку, Азербайджан. Грациите изпълниха своите съчетания в квалификациите с бухалки, като Калейн отново се представи най-добре и има най-големи шансове за попадане на финал.

Първа от нашия тим излезе капитанът Невяна Владинова. Нейното излизане се забави заради оценка на предишна състезателка. Леката нервност пролича при изпълнението ѝ, със спестени елементи, като получи оценка от 20.300 точки (12.000 за трудност и 8.300 за изпълнение).

Малко след нея се появи Катрин Тасева, която допусна изпускане в първата част от съчетанието. Оценката на грацията ни е 20.400 (12.700 за трудност и 7.700 за изпълнение).

Най-младата, но и най-успешно представящата се до момента на шампионата от българките, Боряна Калейн се появи трета, като за своето съчетание на бухалки получи 21.350 точки (13.200 за трудност и 8.150 за изпълнение). Малко разколебаване при нея си пролича на финала на композицията.

Така във временното подреждане класирането на бухалки изглежда по следния начин: три рускини на първите три места (Арина Аверина, Дина Аверина, Екатерина Селезньова), и три българки на следващите три (Боряна Калейн, Катрин Тасева и Невяна Владинова). За финалите на уредите обаче се класират само по две гимнастички от една страна.

Състезанието все още е в разгара си и трудно могат да бъдат правени прогнози дали тези оценки ще бъдат достатъчни на грациите ни за влизане във финал на този уред, или поне за Боряна Калейн. Гимнастичките ни продължават състезанието в четвъртък с квалификациите на лента.

В квалификациите за многобоя Боряна Калейн продължава да е на трето място във временното подреждане със сбор 64.400 точки, докато Катрин Тасева е на 5-а позиция с 60.300 точки.

В отборното нашите три момичета за временно трети.

Вечерта от 18.30 часа са финалите на бухалки и лента, като състезанието ще бъде излъчено по NOVA SPORT.

източник: gymnastics.sport