Треньорите на националните отбори по художествена гимнастика при девойките – индивидуално и ансамбъл - ще останат на постовете си до 2021 година. Наставниците и техните екипи ще продължат да работят с подрастващите, след като предложението на директора на националните отбори Деспа Кателиева те да запазят постовете си беше прието от Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика.

Валентина Иванова (индивидуално - двойки) и Вяра Ваташка (ансамбъл - девойки) ще продължат да изпълняват задълженията си до следващото Световно първенство за девойки, което ще се проведе през 2021 година.

От федерацията публикуваха информация относно заседанието:

На редовно заседание на УС на БФХГ бе направен отчет на участничките от националните ни отбори девойки индивидуално и ансамбъл на първото световно първенство за девойки, което се проведе в Москва. Треньорите Валентина Иванова и Вяра Ваташка, както и директорът на националните отбори Деспа Каталиева изложиха своите становища за подготовката и представянето, както и за причините за класирането на състезателките ни.

Президентът на БФХГ Илиана Раева, както и всички присъстващи на съвещанието, в тричасов анализ, изказаха своето мнение по отчета и подготовката. Под внимание бяха взети всички обективни и субективни причини за представянето и класирането. Оценката за класирането при индивидуалното е добра, с пълно единодушие, а при ансамбъла е незадоволителна, също с пълно единодушие. В същото време бе отчетено, че моментното състояние на всички състезателки индивидуално и ансамбъл е било на много добро ниво. Композициите и спортната форма на състезателките са били на необходимото конкуретно ниво, но допуснатите грешки са били решаващи за крайното класиране. Отчетено беше спортно-техническото израстване на всички състезателки. Илиана Раева, Деспа Кателиева и всички членове на УС направиха своя задълбочен анализ от представянето и отчета на треньорите и дадоха своите препоръки за бъдещата работата. Всички членове единодушно подкрепиха предложението на директора на НО Деспа Кателиева, треньорите и техните екипи да продължат работата си следващите 2 години до световното първенство за девойки. Отговорно, безпристрастно и професионално беше анализирана работата на треньорите и бяха отчетени не само недостатъците, но и техните достойнства и предимства, прекрасното им вписване като треньори в целия екип на националния отбор жени и девойки и отличната им работа заедно с треньорите на националните отбори - жени Весела Димитрова и Бранимира Маркова.

Идеята на ръководството на БФХГ е да създаде екип от компетентни треньори и хореографи, да има приемственост и атмосфера на професионализъм, здрава среда и условия за спокойна творческа работа на всички нива, да няма текучество на треньори,а да се търси налагането и трупането на опит, както е при всички наши конкуренти.

В момента всички състезателки, участвали на световното първенство са на възстановителен лагер в Поморие.

По-рано беше публикуван и съставът на национален - отбор девойки - индивидуално (основен и разширен състав).
ОСНОВЕН СЪСТАВ:
1. Ева БРЕЗАЛИЕВА ("Олимпия" Бургас) 
2. Стиляна НИКОЛОВА ("Етър" Велико Търново) 
3. София ИВАНОВА ("Левски Илиана") 
4. Радина ТОМОВА ("Локомотив" София) 
5. Виктория САХАТЧИЕВА ("Олимпия" Бургас) 
6. Христина ПЪРВАНОВА ("Левски" Триадица)

Ева Брезалиева и Стиляна Николова се включват като членове на национален отбор - девойки през 2019 г. съгласно системата на селекция на НО на състезателки, продължаващи в същата възрастова група и членове на основен състав се осигурява 2 годишна централизирана подготовка. Останалите състезателки след Ева и Стиляна, които попадат в отбора са по реда на класирането от селекцията.

РАЗШИРЕН СЪСТАВ:
1. Виктория ГЕОРГИЕВА ("Левски Триадица")
2. Анастасия ОРЛОВА ("Авангард")
3. Мария СТАМЕНОВА ("Левски")
4. Виктория ПЕНЕВА("Импала")
5. Моника МЛАДЕНОВА ("Левски Илиана")
6. Аделина ГРОЗДАНОВА (Левски Триадица")

Предстои допълнително тестиране на гимнастичката от "Левски Триадица" Мила ЯНАКИЕВА, която поради лекарска забрана не можа да вземе участие в официалната селекция. Мила ще има право да се яви на първото контролно на национален отбор - девойки, съгласно Регламента за определяне съставите на националните отбори.