Руската федерация по лека атлетика получи отсрочка от Световната централа и ще трябва да плати глобата от 6,31 милиона долара до 15 авуст. Основна заслуга за компромиса има министърът на спорта Олег Матицин, който гарантира изплащането на сумата. Ако това отново не се случи, изпълкомът на атлетическата централа излезе с препоръка към конгреса да изключи Русия като член на организацията.

Страната трябваше да плати сумата до 1 юли, но не успя. В началото на миналия месец президентът на Руската федерация Евгений Юрченко изненадващо подаде оставка, след като не намери средставата за санкцията. От тях 5 милиона са за фалшифициране на допинг документите на лекоатлета Данийл Лисенко от предишното ръководство, а останалите са за компенсации към Световната централа. Сборная е със замразен статут, а състезателите ѝ нямат право да участват на турнири и под неутрален флаг.

Ако Русия си изпълни задълженията, имат уверенията, че през декември ограниченията ще бъдат отново обсъдени.

"Искрено се надявам, че руските състезатели няма да тръгнат да си сменят гражданството, обяви лорд Себастиан Коу, президент на Световната централа.

"Уверявам ви, че работата на възстановяването ще тръгне по правилния път. Процесът е мъчителен, затова искаме да го ускорим. Но се радвам, че направихме пробив. Това е знак, че санкциите, които наложихме, дадоха резултът. И това позволи на колегите спокойно да взимат решения", допълни Коу.

До края на месеца руската страна трябва да предостави на централата план за възстановяване на федерацията, както и мерките за изчистване на спорта от допинг.