24 000 км, 49 държави, милиони деца, спортисти и световни лидери участват в най-голямата щафета на европейския континент, която с Пламтяща факла превръща мечтата за световен мир в реалност.

Шри Чинмой, oснователят на Пробега на Мира "Peace Run", казва:

"Мирът не означава отсъствие на война. Мирът е присъствие на любов, хармония, радост и единство."
Световният Пробег ще покрие 5-те континента, като стартира официално европейския си маршрут в град Лисабон на 1 март. Факелът на Мира ще бъде предаван от ръка на ръка, преминавайки през 6 големи града в Португалия и изминавайки около 400 км. В инициативата ще се включат приблизително 2000 души и деца от 13 училища. Щафетата завършва в Прага, Чехия, на 6 октомври 2020г.

В България международният отбор на "Peace Run" влиза на 13 май през граничен пункт Кулата. За 7 дни бегачите ще изминат с Факела на Мира около 700 км. до финала на маршрута, който ще бъде на 19 май в Бургас.

Част от населени места, през които ще мине световната щафета у нас, са: Гоце Делчев, Доспат, Широка Лъка, Чепеларе, Смолян, Златоград, Кърджали, Хасково, Елхово, Малко Търново, Царево, Созопол и Бургас.

Шри Чинмой (международно признат като философ, художник, поет и спортист) посвещава живота си на изграждането идеалите за световен мир и единство. Той дава началото на многобройни инициативи, обединяващи хора от различни култури, като привърженик на идеята, че спортът е един от най-мощните инструменти за насърчаване на глобалната хармония.

От 1987 година, когато Шри Чинмой основава Пробега на Мира, Факелът е преминава през повече от 150 страни по целия свят. Милиони хора, деца, бегачи и световни политически лидери са взели участие в международната щафета. За тези 32 години са изминати приблизително 500 000 км, което се равнява на повече от 14 обиколки около Земята.