Два основни принципа са предприели повечето от щабовете на националните отбори по художествена гимнастика за Световното първенство, което ще се проведе в Баку, Азербайджан, през септември. Българският тим, както вече стана ясно, залага на 4-4-2 с трите ни основни състезателки. Невяна Владинова ще играе само на бухалки и лента, а Катрин Тасева и Боряна Калейн ще изпълняват пълните си програми. България вече официално съобщи това свое решение.

Щабът на Русия най-вероятно ще предприеме същия ход с двете си близначки Дина и Арина Аверини, както и Александра Солдатова. Въпреки че не е изключено да е друга, например 4-3-3, която е по-малко вероятна.

Една назад, две напред за Неви

Част от тимовете обаче, като Беларус, Израел, Италия и Азербайджан, например може би ще участват по схемата 4-4-1-1, предполагат запознати в гимнастическите среди. Промени в имената могат да бъдат направени до 28 август.

Впчатление прави още, че 4-4-2 са избрали най-вероятно още Украйна, Израел, Китай, САЩ, Япония, които имат по три грации в предварителния списък.

Въпреки че схемите не са обявени публично, се предполага, че те ще бъдат такива, с оглед на заявените гимнастички.

Северна Македония ще участва само с Рейчъл Стоянов, която е с български корени и се подготвя при Нешка Робева. Анна Стоянова ще представя Норвегия.

Световното първенство е първата квалификация за индивидуалистките за Олимпиадата в Токио. Затова е и много важно за основните тимове да успеят да класират по две състезателки в първите 16 в многобоя. Такава е целта и на нашия отбор, който се стреми към две квоти.

Ансамблът на България вече има "билет" за Токио от шампионата на планетата през 2018, който се проведе в София.