Години наред хранителните добавки са част от ежедневието на професионалните атлети и културисти. Днес можете да ги срещнете в магазини като MAKEUP, достъпни са за всеки, а изобилието от видове предлага много и различни положителни ефекти върху организма.

Статистики показват, че почти всеки втори възрастен мъж приема някакъв вид хранителна добавка, било то подпомагаща тренировките или общото здраве.

Много от добавките на пазара, предназначени за мъже, се рекламират като сигурни методи за отслабване, покачване на мускулната маса и подобряване на спортните постижения. Въпреки това, трябва да се има предвид, че тези продукти не се регулират от агенцията за контрол на храните и лекарствата и може да бъде трудно да разграничите кои съставки всъщност са полезни.

Ето и поглед към плюсовете и минусите на най-популярните съставки в хранителните добавки за мъже.

Глутамин

Глутаминът е аминокиселина, която тялото произвежда естествено. Тя поддържа добра имунна система и играе важна роля в отстраняването на отпадъчните продукти в организма. Също така подпомага нормалната мозъчна функция и храносмилането.

Плюсове: Изследвания показват, че глутаминът може да стимулира по-бързото възстановяване при наранявания. Той възпрепятства разграждането на мускулите и стимулира растежа на нова мускулна тъкан.

Глутаминът може да бъде опасен за хора, влошавайки случаи като цироза, мания, гърчове и други състояния. По-честите странични ефекти включват кашлица, пресипналост и чести позиви за дефекация.

хранителните добавки

Креатин

Той е естествено вещество, възникващо в организма, за да помогне образуването на аденозинтрифосфат, който осигурява енергия за мускулни контракции.

Плюсове: Креатинът е изключително популярен, поради свойствата си да подобрява спортните постижения и да помага за изграждането на чиста мускулна маса. Установено е, че подобрява ефективността на кратките упражненията с висока интензивност. Други изследвания показват, че може да покачва нивата на тестостерон в моменти на покой.

Минуси: Болка в стомаха, гадене, диария, мускулни спазми и временно наддаване на тегло, поради задържане на вода.

Протеин

Напоследък протеинът на прах се използва от почти всеки трениращ човек. Съществуват множество видове, с различни добавени аминокиселини, специализирани за мъже и жени или такива, предназначени за двата пола. Най-често срещаните са суроватъчни, соеви и казеинови. Те помагат да се увеличи дневният прием на протеин, който обикновено се набавя чрез храни и напитки.

Плюсове: Протеините улесняват клетъчните функции, а тези на прах обикновено съдържат всички 20 аминокиселини, необходими за образуването на протеинови молекули. Накратко, доказано е, че високопротеиновата диета улеснява изгарянето на мазнини, повишава ситостта и помага за изграждането на мускулна маса.

Минуси: Високите дози на протеин на прах могат да доведат до подуване на корема, спазми, намален апетит, умора и главоболие.

Глюкозамин

Глюкозаминът е естествено вещество, което се намира в течността около ставите и играе важна роля в изграждането на хрущяла.

Плюсове: Някои изследвания показват, че глюкозамин сулфатът може да подобри състояние като остеоартрит, но има малко доказателства за някакъв значителен ефект.

Минуси: Може да причини гадене, киселини в стомаха, диария и констипация.