Едно от най-големите спортни събития тази година – "Световен ден на предизвикателството - България Спортува 2018", което завладява шест големи областни града, на 23 юни - събота ще превърне Парк Кайлъка – Бригадирска поляна в най-голямата градска спортна локация.

"Ден на предизвикателството – България Спортува 2018" е социално спортно събитие, посветено на активния живот в модерна градска среда, което представя на едно място най-обичаните, познати и нови спортни дисциплини.

В рамките на събитието, всеки посетител има възможност да се включи и да участва безплатно в избран спорт, групова или индивидуална тренировка, както и да получи цялостна информация за правилно хранене и здравословен начин на живот.

Мисията на събитието, да развива спортната култура на модерния градски човек, подкрепиха Христо Стоичков, Мария Гроздева, Тереза Маринова, Евгения Раданова, Илиана Раева, Наско Сираков и много други.

През тази година "България Спортува" ще бъде част от национална проява "Световен ден на предизвикателството", организирана от Българска асоциация спорт за всички. Това е най-голямата световна проява от програмата на Международната асоциация "Спорт за всички" (ТАФИСА), която от 25 години се провежда ежегодно в повече от 120 страни в света.

Денят е съревнование между градове и общини на държави от всички континенти. Това е ден за всички, които искат за поне 15 минути да участват интензивно в спортно занимание или друга физическа активност.

Целта на инициативата е широкото популяризиране на здравословния начин на живот чрез редовни занимания с физически упражнения, вид физическа активност или спорт. Това е възможност на голям брой хора без разлика във възрастта и социалния статус, на хора с увреждания и такива в неравностойно положение, както и на хора от третата възраст, да участват в спортно занимание или конкретна физическа активност по общини, райони, квартали или на работните им места.

Досега "България Спортува 2018" привлече повече от 10 000 ентусиасти в градовете София, Пловдив, Благоевград, Бургас и Русе, сред които начинаещи, активно спортуващи, деца и хора с двигателни увреждания.

"България Спортува 2018" превръща част от избран градски парк в арена на различни спортни и тренировъчни активности. Отделни площи ще бъдат предназначени за силови кръгови тренировки , а на други, ще бъдат представени нови спортни активности - канго джъмпс, фристайлър, източни бойни изкуства и каникрос – спорт с куче.

Ще бъдат представени тренировки за ранно физическо развитие на деца до 12 години - "Детето чудо", тренировки за бременни, както и тренировки "Мама и бебе" за проследяване на физическото възстановяване при наскоро родили жени.

По време на "Плевен Спортува" ще бъде организиран Easy Credit Run & Ride Challenge, който ще стартира в 10:00 от две различни локации в града. Колоездачите ще се включат в надпреварата от начална точка читалище "Съгласие", а любителите на бягането и ходенето ще стартират от спирка Моста, начало на парк Кайлъка. Финалът на предизвикателствата ще бъде на Бригадирската поляна в парк Кайлъка, където Easy Credit ще наградят първите финалисти.

Всички посетители ще станат част от вълнуващия спортен ден, по време на който безплатно ще участват в познати и нови спортни занимания и игри, спрямо предварително изготвен график и капацитет на отделните групи/тренировки за деня.

За втора поредна година провеждането на "България Спортува" е обвързано с кауза за изграждане на фитнес на открито, пригоден за хора с двигателни увреждания. През изминалата година такъв фитнес бе изграден в центъра на Борисовата градина. Генерален партньор на "България Спортува 2018" е Easy Credit, благодарение на които каузата на събитието ще бъде осъществена отново.

Програмата на Плевен Спортува