Официално бе обявен календарът на Световните серии по Скайрънинг за сезон 2018г. Две години след първото си издание, ултрамаратона Пирин Ултра намира мястото си сред най-добрите и става осми, финален старт в дисциплината Sky Extra (Extreme & Ultra). Стартът/финалът на състезанието остава в гр. Банско, като малка промяна има в дължината на трасето и датата на провеждане. Пирин Ултра влиза в календара за 2018, с трасе от 66 км, 4,200м положителна денивелация и лимит за преминаване на разстоянието 16 часа. Датата на провеждане ще бъде 6 октомври 2018г., а наградният фонд ще достигне 5000 евро. 

Дисциплината Sky Extra (Extreme/Ultra) включва състезания с дължина от 50км до 99км, с минимум 3200м вертикално изкачване. През 2018г. тази дисциплина ще включва 8 старта, като за финалното класиране ще се вземат предвид четирите най-добри резултата на бегачите. Пирин Ултра ще е последният, осми финален старт от сериите, където световният елит от бегачи ще премерят сили. В календара за 2018 присъстват още състезания във Испания, Португалия, Франция, Италия и Шотландия 

Ултрамаратонът Пирин Ултра бе проведен за първи път през септември 2016г. Тогава на старта застанаха 44-ма участници. Второто издание на състезанието през 2017г., събра над 140 бегача от страната и чужбина. Чуждестранното участие бе чувствително, като имаше състезатели от Ирландия, Италия, Румъния, Турция, Унгария, Китай и Канада. Третото си издание, българският планински ултрамаратон ще отпразнува вече като част от световното ниво. Град Банско и Пирин планина ще приемат най-добрите състезатели в света, а най-добрият ни планински бегач и трети в света за 2016г., Кирил Николов-Дизела сподели във социалните мрежи: „Невероятно е, че догодина ще мога да бягам кръг от Skyrunning World Series на родна зема! Pirin Ultra е избран за финален кръг в дисциплината Ултра & Екстрийм“. "Включването на Пирин Ултра в Световните серии е високата оценката, която получи екипа на състезанието, общността от хора, които се занимават с този спорт и планините, които България притежава за практикуване на планинското бягане като спорт", каза Димитър Димитров, директор на състезанието.

Скайрънингът като спорт е създаден през 1992 година от италианеца Марино Глакомети и негови сподвижници. През 90-те години на 20-ти век, те поставят началото с първите състезания на Монблан и Монте Роса. Към момента се провеждат над 200 състезания в 65 страни с над 30 000 участници. Популярността на спорта продължава да расте и с включването на Пирин Ултра в Световните серии, България става част от това развитие.