Sky остана без един от колоездачите си преди решителната седмица в Tour de France. Става въпрос за Джани Москон, който в неделя вечер бе отстранен от Тура. Причината? Италианецът е ударил своя френски колега Ели Гесберт. Това се е случило още в първите минути на 15-ия етап, а за нещастие на Москон, е било заснето от камерите. На тях се вижда как Москон посяга с дясната си ръка и удря в каската колоездача на Fortuneo-Samsic.

Съдиите на Тура са разгледали внимателно инцидента, включително заедно с ръководителите на Sky, и взеха решение да отстранят Москон.

За италианеца това не е първият подобен случай. През миналата година той бе наказан от отбора за расистки обиди над Кевин Реза, а по време на Световното първенство бе дисквалифициран за задържане за отборния автомобил. В друг случай пък бе обявен за невинен по обвинения, че нарочно е избутал от трасето съперник в състезание, информира Velocafe.bg.

"Съжалявам за инцидента и съжалявам за моите действия. Искам лично да се извиня на Ели Гесбер за случилото се", заяви Москов във видео, което публикува в неделя вечер. Москон допълни, че приема наказанието и се извинява на своя отбор и на организаторите на Обиколката на Франция.

Дисквалификациите е удар по отбора на първите двама в генералното класиране Герант Томас и Крис Фрум.

"Подкрепяме решението за дисквалификацията на Джани Москон", коментира пък шефът на Sky Дейв Брейлсфорд. "Джани съжалява дълбоко за поведението си и знае, че подведе себе си, отбора и състезанието. Ще се занимаем с инцидента с Джани след края на Тура и ще решим какво мерки да вземем."