Организаторите на Олимпийските игри в Токио през 2020 година обявиха, че факелът с олимпийския огън ще премине през всички 47 префектури на Япония.

Щафетата по пренасянето му, която ще продължи 121 дни, ще започне на 16 март от Фукушима, като по този начин символично ще бъде почетена годишнината от разрушителното земетресение в района и последвалото цунами, които отнеха живота на 16 000 души. Вечният огън ще бъде видян както в най-северната част на страната при остров Хокайдо, така и до най-южните острови Окинава.

Организаторите казаха, че 98 процента от населението на Япония живее на до един час от най-близкото място, през което ще премине огънят.

Сред другите забележителни места, през които ще премине щафетата с олимпийския огън, са планината Фуджи, Мемориалния парк на мира в Хирошима и замъка Кумамото.

Освен маршрута на олимпийския огън, организаторите представиха и униформите, с които ще бъдат облечени 10-те хиляди доброволци, които го ще го пренесат. Те са направени от рециклирани пластмасови шишета./БТА