Съветът на Международната федерация по гимнастика (FIG) взе няколко важни решения по време на срещата си в Санкт Петербург през май. Това включва изборът на нови формати за Световните първенства по спортна гимнастика и художествена гимнастика, както и промени в олимпийските квалификации за Париж 2024, информират от българската федерация.

„Всяка национална федерация, дори най-малката, трябва да има шанс да домакинства Световни първенства“, каза Президентът на FIG Моринари Ватанабе.

„Една от най-често срещаните критики беше, че нашите Световни първенства са твърде дълги. Промените във формата, които приехме, ще доведат до съкращаване на дължината и на цените, ще спомогнат да направят състезанията по-вълнуващи и ще повишат стойността на континенталните първенства. Освен това, беше от изключителна важност за нас да приложим квалификационна система за Париж 2024, която да бъде разбираема от всички, като в същото време е справедлива по отношение на най-добрите спортисти“, подчерта той.

Нови формати за Световните първенства

Представена беше квалификационна система, която да ограничи броя на участниците в Световните първенства. По същество тя ще бъде базирана на резултатите от континенталните първенства.

Художествена гимнастика

 Участниците на Световните първенства от 2021 година ще бъдат ограничени до 105 гимнастички в индивидуални събития с квоти, разпределени между петте континента. Резултатите от континенталните първенства ще определят разпределението на местата за всяка федерация, с максимален лимит от 3 гимнастички от държава.

За ансамблите участието ще остане отворено за 1 ансамбъл от държава през 2021 и 2022 и ще бъде ограничено до максимум 30 ансамбъла за Световното първенство през 2023. Броят на дните, следователно, ще бъде редуциран до 5, за сметка на 7, както беше на Световното през 2018 година.

Друга промяна засяга Отборното състезание. То ще взема под внимание както резултатите на гимнастичките в индивидуалното състезание (двата резултата на всеки от четирите уреда по време на квалификациите) и при ансамблите (резултатите от двете различни съчетания).

Финалът на индивидуално многобой ще бъде запазен за 18-те най-добри гимнастички (максимум по 2 от държава), а не както е към момента – за 24-те най-добри, но не се променят финалите по уреди, които са за 8-те най-добри гимнастички.

Квалификации за Олимпийските игри през 2024 г.

Съветът на FIG прие и квалификационната система за Олимпийските игри през 2024 година в Париж. Целта е да се завърнем към по-прости и по-разбираеми критерии. Системата подлежи одобрение от страна на Международния олимпийски комитет (МОК).

Ще има ново измерение на Световните първенства от 2022 г., когато медалистите в индивидуалното състезание и в състезанието за ансамблите ще се класират за Париж 2024. Голяма част от олимпийските квоти ще бъдат разпределени по време на Световното първенство през 2023, където ще бъдат достъпни 16 места за индивидуално състезание и 5 за ансамблите.

Континенталните първенства през 2024 също ще имат ключова роля. Те ще предоставят на всеки континент по едно място за индивидуалното състезание и по едно за ансамблите.

Световните първенства през 2021 година

Приета е следната програма за събитията за Световните първенства през 2021 година, които ще се проведат в Бирмингам (САЩ):

Художествена гимнастика: 4 уреда: обръч, топка, бухалки, лента.