Четири български гимнастички ще участват в четвъртото издания на международния турнир по художествена гимнастика "Мемориал Анхел Фернандес Кордоба", който ще се проведе от 7 до 10 декември в Испания.

Състезателките са от клуб Чар ДКС Варна. При жените ще стартират Йоана Николова и Звезда Игнатова, а при девойките - Елизабет Йовчева и Анна Келман.  Съдия от българска страна ще бъде Филипа Филипова, а домакините са поканили и Невяна Владинова за демонстративно изпълнение в галата на турнира.

Състезанието включва многобой и финали на уредите, а също и надпревара по гала-танци, на която ще участва Йоана Николова. Междувременно вчера в зала "Раковски" се проведе първото официално контролно на национален отбор индивидуално девойки за определяне на участничките в квалификацията за Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес 2018.

Съдиите оценяваха гимнастичките съгласно новите изисквания на съдийския правилник, които се отличават с изключително завишени критерии и наказания по отношение изпълнението на трудностите, артистичността и прецизността, съобщават от българската федерация. След контролното беше направен анализ съвместно с треньори, съдии и състезателки. Председателят на БФХГ Илиана Раева изтъкна големия напредък на гимнастичките, но отбеляза, че предстои още много работа.