В сряда във френските Алпи ще се състои необичаен опит за подобряване на един от най-впечатляващите рекорди в света на леката атлетика - този в скок дължина. За тази цел най-добрите състезатели в хоризонталните скокове се събират заедно на надморска височина 3032 метра и на специално съоражение в планината ще опитат да подобрят постижението от 8,95 метра на Майк Пауъл от далечната 1991 година.

Високата надморска височина дава предимство на атлетите, тъй като количеството кислород там е по-малко, а това ускорява дишането и сърдечния ритъм на състезателите. По такъв начин на Олимпиадата в Мексико през 1968 година Боб Биймън бе поставил предишния рекорд от 8,90 метра.

Все още не е ясно дали евентуален рекорд би бил официално признат от IAAF, но най-вероятно това ще бъде така като към постижението ще бъде добавено уточнение, че е постигнат на висока надморска височина.

За любопитния опит бяха поканени шестима от най-добрите скачачи в хоризонталните скокове. Фаворит сред тях е световният шампион в скок дължина Луво Маньонга, който е считан за първия човек, който е способен да скочи над 9 метра.

Освен него много надежди се възлагат на олимпийския шампион в дисциплината Джеф Хендерсън и на световния шампион в тройния скок Крисчън Тейлър.