Колоездачния отбор на Скай успя да подсигури своето бъдеще. Още през тази година тимът ще смени името си на Инеос, след като официално бе закупен от най-богатия човек във Великобритания Сър Джим Ратклиф.

От Скай обявиха през декември, че слагат край на 10-годишното си спонсорство на отбора, който през това време се превърна в най-успешния колоездачен тим, печелейки 8 големи обиколки.

Ръководителят на тима Дейв Брейлсфорд получи една година, за да намери ново финансиране и се справи с тази задача много по-рано от очакваното. Той е водил разговори с Ратклиф от няколко седмици и в крайна сметка двамата са се споразумели.

Неговата компания Инеос е един от най-големите производители на химикали в света и най-голямата частно притежавана компания във Великобритания. Сделката моментално предизвика критики затова, че е ПР акция на един от най-големите производители на пластмаса в Европа, който инвестира в зелен спорт като колоезденето.

Компанията става собственик на отбора от 1 май и дебютът с новото име ще бъде в Обиколката на Йоркшир, която стартира на 2 май. Инеос уверяват, че "ще продължим да финансираме настоящия отбор в пълна степен, уважавайки всички настоящи договори с колоездачи, щаб и партньори".

Джим Ратклиф

източник: Gulliver/GettyImages

Това означава, че големите звезди на отбора Крис Фрум, Герайнт Томас и Еган Бернал запазват договорите си и продължават да се състезават за отбора. "Колоезденето е страхотен спорт за издържливост и тактика, който става все по-популярен по света. Освен това колоезденето продължава да бъде ключово за масовата публика, тъй като е добро за физиката и здравето като в същото време облекчава задръстванията и замърсяването в градската среда. Инеос е развълнуван да поеме отговорността от управлението на толкова професионален отбор", споделя Ратклиф.

Скай бе основан през януари 2010-а с целта до 5 години да произведе британски шампион в Тур дьо Франс. Това се случи само 2 години по-късно чрез Брадли Уигинс, а към момента за този период тимът има невероятните 327 победи, включително осемте от трите големи обиколки. Крис Фрум и Герайнт Томас имат общо 5 титли от Тур дьо Франс.

"Днешното съобщение е страхотна новина за отбора, колоездачните фенове и за спорта като цяло", сподели Брейлсфорд, който остава начело на тима.

Дейв Брейлсфорд

източник: Gulliver/GettyImages

Притесненията бяха, че няма да се намери спонсор, който да продължи огромните инвестиции на Скай. С годишен бюджет от около 35 милиона паунда Скай е безспорно най-богатият тим в колоезденето, а сега се смята, че дори догодина Ратклиф може да увеличи тази сума.

За Ратклиф това не е първата спортна инвестиция, след като вложи 110 милиона паунда в британски отбор по ветроходство. Той притежава и втородивизионният швейцарски футболен тим Лозана. Наскоро се заговори, че милиардерът иска да закупи и любимия си Челси, но е получил отказ от Роман Абрамович.