Лагер по спортна гимнастика, в който участват едновременно олимпийски надежди и деца от ІІ до V клас, се провежда в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". Негов ръководител е Кирил Димчев - треньор на национални състезателки и ръководител на извънкласната спортна дейност на 73 СУ "Владислав Граматик" в София.

Учениците от 73-то СУ са в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" на езиков и спортен лагер.

"Щастливи сме, че в България има такава база, предоставяща прекрасни условия и за образование, и за спорт, която можем да използваме. В училищата отдавна няма гимнастически уреди, а тук мога да запозная децата с красотата на гимнастиката и да ги запаля. Така е в спорта - има ли масовост, има и резултати", разказа Димчев.

Веднага след лагера той ще привлече две от децата от ІІ клас към професионалния спорт. Димчев тренира 12-годишните Виктория Чакова и Валя Георгиева и 15-годишната Тиара Димитрова, които също са участници в лагера в "Камчия".

На тях страната ни ще разчита да донесат златни медали в Олимпийските игри, които ще се проведат през 2024 г. в Париж. След година Виктория и Валя ще участват и в Европейския младежки олимпийски фестивал.

За да се отгледа състезател до участие за квота за Олимпийски игри трябват поне осем години и тренировки с 6 до 8 деца на неговата възраст, разкри треньорът на младите надежди. В "Камчия" момичетата се подготвят  модерната залата за спортна гимнастика, а на плажа е беговата им подготовка.

"Твърдя със сигурност - няма такова съоръжение в България. Тук всичко е на олимпийско ниво", коментира Кирил Димчев.