Повече от 500 ентусиасти и добри сърца се включиха в коледното благотворително бягане "Бягай, за да може да бяга и Тя!" в Южния парк на 10 декември 2018 г. Всички добри сърца оказаха важна помощ на двегодишната Нарин по време на шестчасовото събитие. Както вече стана ясно, малката принцеса страда от детска церебрална парализа, съпътствана с епилепсия, и се нуждае от рехабилитация и невростимулация в специализирания център за деца с неврологични заболявания RIBEM в Истанбул. 

И в момента Нарин е на лечение в клиниката, от която дават надежда, че ще проходи! Всички се молим за това! Родителите й обаче се нуждаят от близо 75 хиляди евро... до вчера, тъй като на събитието в Южния парк бяха събрани 11 440.93 лв.  

Бегаческото общество във Варна също подаде ръка на Нарин. По същото време вчера беше организирано благотворително бягане в Морската градина (от IRUN.BG), на което бяха събрани 1015 лева.

Ориентировачите от Сливен, Твърдица и региона също помогнаха сериозно на двегодишното детенце. В близост до Твърдица - язовир Жребчево, се проведе благотворителното състезание "Купа Ася" с организатор Димо Чолаков. Ориентировачите от региона предоставиха 1620 лева на Нарин.

Голямото събитие в Южния парк започна в 10 часа, а бягането продължи цели 6 часа, в които всеки желаещ се включваше в отборите на някой от звездните капитани срещу таксата от 10 лева. Лидерите на тимовете бяха Кирил Николов - Дизела, Краси Георгиев, Антония Григорова, Мария Николова, Калин Стоянов, Александър Сръндев, Александър Спасов и Тодор Димитров. Те бяха последвани от стотици, които преди да стартират по 650-метровата обиколка извиха дълга опашка и търпеливо изчакаха да се регистрират и да направят своето дарение. Сред подалите ръка на Нарин бяха и редица известни личности - световната шампионка и олимпийска медалистка от Рио де Жанейро Ренета Камберова, друга от шампионките ни в художествената гимнастика Силвия Митева, още една грация - Снежана Дечева, Ива Екимова, Милена Шаркова, Деян Славчев - Део, главният мениджър на Витоша (Бистрица) Костадин Ангелов и др. Всички се включиха в каузата, като не само дариха средства, а и пробягаха по няколко обиколки. 

Имаше и участници със сериозни резултати, въпреки че състезателният характер в случая остана на заден план. Важна беше каузата - да помогнем на Нарин! Някои обаче решиха да пробягат повече от 50 километра. Сред тях беше културистът и треньор Димо Бенев, който след финала на събитието в 16 часа демонстрира, че не е особено изморен, правейки лицеви опори и обирайки овациите на присъстващите.

Благотворителното събитие беше организирано от чичото на Нарин - Ахмед Ахмед, известен в бегаческите среди с прякора Фараона. Помагаха му приятелите - бегачи Илиян Лазаров, Димитър Димитров, Александър Спасов, Пламен Славов и всички, които се включиха в бягането. "Страшно благодарни сме на стотиците, които дойдоха в неделния ден и помогнаха на Нарин! Всички заедно направихме това бегаческо състезание по-специално", доволно отчетоха организаторите, които се преклониха и пред делото на десетките, решили да приготвят и донесат в Южния парк домашни баници, сладки, кексове и други "зареждащи" участниците храни. Именно заради лакомствата бегачите често прекъсваха бягането си, хвалейки всички, включили се в отбор "Манджа" колко добре са се справили.

"9.12.2018 година! Никога няма да забравя тази дата. Всички си оставиха личните ангажименти и се притекоха на помощ на Нарин, организирайки и участвайки в благотворителното бягане. Аз, като майка на едно силно и борбено дете, ви казвам, че виждам упоритостта й, усещам желанието в нея, и силно вярвам, че моето слънчево дете с помощта на добрите хора, ще постигне най-доброто и един ден всички заедно ще бягаме в Южния парк на София", сподели развълнувано майката на Нарин.

Включилите се в "Бягай, за да може да бяга и Тя!" помогнаха не само чрез таксата от 10 лева за участие, а и пускаха пари и в специално отделени кутии на всеки от звездните капитани. Също така от няколко дни във Фейсбук събитието текат различни търгове за спортни артикули. Поредният такъв беше предоставен от участничката в три зимни олимпиади Антония Григорова - чифт ски.  

Помощ на Нарин оказаха и футболни отбори, които предоставиха свои фланелки - националите начело със селекционера Петър Хубчев, Левски, Славия и Лудогорец. Гимнастичките от националния отбор индивидуално Катрин Тасева, Невяна Владинова, Петя Борисова и Татяна Воложанина връчиха за каузата топка с подписите си, която също се разиграва на търг (до 20 декември). С нея върви и книгата за бронзовите олимпийски медалистки от Рио де Жанейро 2016 - "Златните 8" с автор спортният журналист Стефан Ралчев. Рени Камберова също остави автографа си върху топката. 

"Днес всички сме в един отбор - отборът на Нарин. Бягаме, за да може това ангелче да проходи и един ден да бяга заедно с нас", коментира Камберова, която както винаги беше усмихната и с удоволствие отдели внимание на всеки желаещ да разговаря и да си направи снимка за спомен с нея. Звездните капитани също не отказаха селфи на феновете.

Много снимки от събитието, на което подкрепа оказа и "KrisoK Photography" - ТУК!

По-голямата част от спортните артикули в благотворителния търг, чрез който се набират още средства за Нарин, вече имат притежатели. Фланелка на капитана на Левски Иван Горанов, например, беше връчена на закупилия я на стойност 300 лева. Той преди това побяга няколко километра, зареждайки се с положителни емоции. 

Шампионите на България по бейзбол София Блус не само се включиха в бягането, а и предоставиха свои специални артикули, които веднага се сдобиха с притежатели. След финала на събитието имаше и томбола с разиграването на спортни артикули. 

Всички, които се включиха в "Бягай, за да може да бяга и Тя!" и помогнаха на Нарин, силно се надяват положителната енергия от Южния парк да е достигнала до нея и да й вдъхне още повече кураж и сила в тежката битка! А събитието вчера за пореден път доказа, че когато сме заедно - можем много повече! Нека направим така, че Нарин да проходи и да има нормален живот! 

Желаещите да помогнат на Нарин могат да го направят и на дарителската сметка: 
IBAN: BG40 FINV 9150 1317 2329 25
BIC: FINVBGSF
Титуляр : Narin Ayvaz / Нарин Айваз