Любителите на ърбан дисциплините се насладиха на уникално шоу на връх  Цветница в Княжеската градина. Фестивалът „Спортувай в твоя град“ събра  пред монумента на Съветската армия над 2000 участници и зрители на  атрактивните градски спортове, така популярни напоследък сред младите.  Част от тези дисциплини вече са включени в програмата на предстоящите Олимпийски игри.

Най-голям интерес фокусира първият фестивал по стрийт фитнес и фри рън. През целия ден най-добрите майстори в България показаха умения пред погледите и овациите на многобройните зрители и гости на феста. Сред тях бе и легендарният гимнастик Йордан Йовчев, носителят на 4 олимпийски  медала със своя спортен клуб „Street Work out Bulgaria“ от години върши  апостолска работа в промотирането и развитието на стрийт фитнеса у нас.

Йовчев откри фестивала „Спортувай в твоя град“ като благодари на  Столична община и „София – европейска столица на спорта“ за усилията и  ресурса отделяни в организацията на събития за масовия спорт, за  физическата активност сред паркове, градинки, близо до дома и офиса. От  името на кмета Йорданка Фандъкова участниците бяха поздравени от Анатоли  Илиев, организационен секретар на София – евростолица на спорта и член  на Управителния борд на ACES Europe. 

Над 2000 се включиха във фестивала Спортувай в твоя град

източник: Тодор Шабански


„Столична община продължава да има  за свой приоритет предоставянето на повече възможности за спорт, за  активен и здравословен начин на живот на гражданите и гостите на града.  Ърбан дисциплините са част от новата градска среда, те стават все  по-популярни и търсени от младите. Виждаме колко много хора се включват  в активностите днес, а през септември ще организираме на същото място  голям спортен празник „Ърбан зона София спорт“, с участието на няколко  хиляди състезатели, сред тях над 400 гости от 12 държави,“ каза още  Илиев.

Много интересно бе и в зоната за паркура. Зрителите видяха уникални  изпълнения от асовете на фрий ръна на специално изградена рампа. Всички  резултати може да се видят в страницата на Спортен клуб „Street Workout  Bulgaria“. Наред с това, всеки пристигнал на феста можеше безплатно да  пробва акробатични умения при скокове върху въздушна възглавница.  Супер атракциите се допълваха от изпълненията на майсторите на  юнисайкъла. Специално за феста от Швейцария бяха пристигали двама от  най-добрите на едно колело в света, мнозина пробваха за първи път да  карат моносайкъл под ръководството на специалистите, които организираха  и състезание за непрофесионалисти.

Сред присъстващите беше новата млада звезда на българския спорт  Александра Фейгин, която прави истински фурор в Световното фигурно  пързаляне тази зима. Талантливата българка записа историческото 11-о  място на Европейското първенство в Минск, след което се нареди на  престижната 17-а позиция на Световното в Япония. Тази година красивата  спортистка е лице на инициатива „София – евростолица на спорта“.

Фестивалът „Спортувай в твоя град се организира за осма поредна година,  като в последните пет неизменно под егидата на „София – европейска  столица на спорта“. Той е част от богатата програма на инициативата,  която тази година включва над 90 събития.