Тази седмица в рубриката "Къси разкази" по NOVA Мария Йотова ни среща с 19-годишния Никола Абаджиев, който е 12-ти в света по кайтсърф. Той е израснал в семейство на сърфисти и от малък започва да се занимава с кайтсърфинг.

"Обичам природата. Най-големите ми постижения са свързани с кайтсърфа. Тази година завърших 12-ти в световната ранглиста. Карам сноуборд и се катеря с двамата ми братя. Баща ми обожава да бъде от водата и оттам започна всичко", каза кайтсърфистът Никола Абаджиев пред камерата на "Събуди се".

Той обясни, че се състезава с хора от целия свят, от които черпи нови знания. "Уча много за това как да правя това, което обичам и как да завъртя живота си около него. Кайтсърфът ме прави щастлив и е моят живот", заяви Абаджиев.

По думите му, най-много се възхищава на световния шампион по кайтсърф Еъртън Козолино. "Той кара само сърф, но се занимава и с други неща. Козолино прекарва между 300-320 дни от годината във водата. Аз обаче 3-4 месеца през лятото съм близо до морето, а от края на септември до март съм в София. Преместих се в Испания, където уча и карам", добави той.

Движен от любовта към сърфа, Абаджиев е вторият българин, подписал договор с един от титаните в екстремните спортове. "Не очаквах, че имам шанс. Случи се покрай събитие, организирано от местен магазин за кайтсърф. След половин година чакане получих желания отговор. Това беше един от най-уникалните моменти в живота ми", заяви кайтсърфистът.