Футболисти от мъжкия национален отбор на България изиграха демонстративен мач по текбол пред представители на медиите в Национална футболна база Бояна. 

Както е известно, Българският футболен съюз установи партньорски взаимоотношения с държавната асоциация по текбол, както и със световната федерация FITEQ, в резултат на които атрактивната дисциплина ще бъде достъпна както за играчите от различните ни гарнитури, така и за всички посетители на Дома на футбола.

Председателят на Българската федерация по текбол – световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Севдалин Маринов, генералният секретар на съюза Николай Григоров, както и селекционерът на България Ясен Петров представиха пред журналисти новата професионална маса, брандирана със символите на "лъвовете". 

Емона Цончева/lap.bg
51 снимки

"Играя много, виждате че там имаме игрище за джитбол. По време на пика на пандемията този спорт беше един вид спасение за мен. Вярвам, че той има огромно бъдеще и е важен както за разпускане, така и в тренировъчния процес на професионалните футболисти“, заяви Ясен Петров.

Севдалин Маринов благодари на БФС за възможността дисциплината да бъде популяризирана и добави: „Изключително съм доволен от огромния интерес, който текболът генерира в България. На глобално ниво спортът се развива със сериозни темпове и очакваме да бъде включен в програмата на Олимпийските игри през 2028-а.“

Официалното представяне бе последвано от мач на двойки, като от едната страна на масата застанаха вратарят Николай Михайлов и нападателят Андрей Гълъбинов, а от другата – тандемът от Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев и Бирсент Карагарен, които демонстрираха уменията си пред журналистите в НФБ Бояна.