Революционно изкачване на Черни връх. Нагоре тръгва Владимир Гюров. Обездвижен след тежък инцидент преди години, той не се отказва. Става първия български състезател по ситски, завършва и курс по гмуркане. Той ще изкачи върха сам, с помощта на количка, създадена от български изобретатели.

„Оптимистично е да се казва за колко време очакваме да се случи нещо толкова сложно. Може би около час и ако времето е с нас”, каза Владимир.

Изобретатялят на количката Ивайло Колев разказа как фукционира тя и защо е специална.

„Това е електрическа количка, изключително добре прецизирана механически и електронно и на базата на това се опитваме да дадем много добри показатели.”, разказа Ивайло.

„Трасето което трябва да бъде изминато е комбинация от абсолютно всичко. Има трева, камъни, кал, вода и естествено много сериозен наклон, така че предизвикателството наистина е страхотно.”, коментира Владимир.

Друг, по този специален начин, не е изкачвал Черни връх. „Ние не можахме да намерим човек с увреждане посредством с кавото и да е било средство да се е изкачил на такава надморска височина. Така че Черни връх със сигурност – не.”, посочи Ивайло Колев.