Спортният министър Красен Кралев каза в предаването на „Събуди се“ по Нова Тв, че Министерството на спорта е изпълнило поставените за тази година цели. Кралев коментира още, че се поддържа постоянен контакт с ЦСКА и добави, че базите са предоставени за 25 години на сега съществуващото дружество.

„Това е първият случай, в който се разминаха позициите на Министерство на спорта и Министерство на образованието. Всичко се касаеше за експертни становища, които сочеха, че това може да се случи. Ситуацията бе изчистена. С Министерство на образованието имаме доста общи проекти“, започна Кралев във връзка с възникналите по-рано дебатите за намаляване на часовете по физкултура в училище.

„Експертите бяха решили, че часовете може да се намалят. Тъй като ние сме на първо място по определени заболявания, аз смятам, че ние трябва да имаме повече часове физкултура и когато тенденцията в цяла Европа е увеличаване на часовете, ние не може да сме различни. Целта във всяка европейска държава е да има поне всеки ден часове по спорт“.

Красен Кралев за терора в Париж: Европа трябва да се събуди

„Проблемът със салоните мисля, че не оправдава. 300 училища нямат абсолютно никакъв салон. По-голямата част са в селските райони. Има училища, които са пригодили помещения да са стадиони. Не всички са в цветущо състояние. Но заради това, че 30% от училищата нямат нормални салони, не може да се намаляват часовете“, каза още Кралев.

„Моето най-голямо притеснение бе, че не е хубаво така да се неглижира спортът. Ако искаме да работим за здраво общество, трябва не само държавата да води политика, трябва да има семейство, което да е насочено в тази посока, трябва директорите да помагат“, коментира министърът.

„Държавата трябва да движи за спортната инфраструктура в училищата“.

„Ние сме планирали 4 годишен период. Успяхме да се справим с поставените задачи за тази година. Променихме финансирането. Тези, които работят, ще получават пари и обратното. Важното бе, че поставихме дебатите за детския спорт в правилна посока. За Рио може да направим нужната подготовка. Положихме основите. Но нашите основни цели ще бъдат Законът за спорта, да продължим политиката за инвестиции в спортната инфраструктура, но не само за елитния спорт, и искаме да възвърнем авторитета на спортната медицина“, обясни още Кралев.

„Колегите в Парламента ги вълнува спортът. Всички участват в обсъждането на въпросите в спорта“.

„С ЦСКА сме в постоянен контакт. Базите са на ЦСКА за 25 години. Нищо не се е променило. Те са на този клуб, който участва сега“, завърши Кралев.