Ето че дойде време да видим и кои бяха най-интересните спортни събития през месец септември на отминаващата си вече 2015 година. По традиция страстите в родната футболна действителност не липсваха. Макар и в различни дивизии, ЦСКА и Левски отново си намериха какво да делят, а шампионът Лудогорец успя да се отърве от дошлия с голямата кошница португалски специалист Бруно Рибейро.

Встрани от А група, българският национален тим окончателно се прости и с минималните си надежди за бараж, с който да се класира за предстоящите европейските футболни финали във Франция догодина.

Стигна се и до драми в тениса, които бяха предизвикани от едно решение на най-добрия български тенисист Григор Димитров, но за тях след малко.

Нека обаче започнем по хронологичен ред и отдадем заслуженото на не кой да е, а именно Димитър Бербатов. След продължително лутане през лятото и всевъзможни опции за нов клуб, бившият национал намери пристан в южната ни съседка Гърция. След като напусна френския Монако, бившият голаджия на Манчестър Юнайтед си даде време за размисъл, а в следващите месеци името му се спрягаше с кой ли не. И когато всички очакваха завръщане на Бербатов в Англия, където трябваше да подпише с Астън Вила, благоевградчанинът реши да акостира в Солун. Ден след официалното приключване на трансферния прозорец, Бербатов парафира договор с ПАОК.

Престоят на българския нападател в Гърция започна като в приказка. Впечатляващо представяне и екзалтирани фенове посрещнаха Бербатов за първи път на „Тумба”. Повече от 10 000 фена дойдоха да видят за първи път нападателя с цветовете на ПАОК.

Хиляди продадени фланелки, вричания във вярност и обещания за много успехи белязаха трансфера на нападателя отвъд южната ни граница. Дебютът на Бербатов дойде в групите на Лига Европа, където обаче ПАОК не успя да направи нещо запомнящо се. Първият си гол за гръцкия тим нападателят записа в края на месеца срещу Атромитос.

И докато Бербатов правеше трансфер в Гърция, у нас всички се вълнуваха от националния отбор на България, от който нападателят се отказа преди години. Момчетата на селекционера Ивайло Петев бяха изправени пред последния си, макар и нищожен шанс, за класиране на бараж в нашата група Н за Евро 2016. Пред трикольорите предстояха решителните квалификации срещу Норвегия в София и гостуване на Италия. И въпреки че никой не очакваше подвизи срещу „скуадра адзура”, родният фен все пак таеше някакви надежди за домакинството на Норвегия. Пред обидно малко зрители на Националния стадион „Васил Левски” обаче, българските футболисти отново загубиха, този път с 0:1, а с това пропиляха и минималния си шанс за нещо повече от поредния пълен провл в квалификациите.

Няколко дни по-късно, нова загуба от Италия бръкна по-дълбоко в раната, въпреки че оценките за играта на България не бяха чак толкова обидни. Предстоеше и последният протоколен мач от кампанията – домакинство на Азербайджан, който обаче за съжаление не вълнуваше никой и остана само за статистиката. Какво се случи в него и как приключи квалификационния цикъл за България ще разберете утре в обзора ни за месец октомври.

Предвид европейските квалификации и паузата в първенството, нямаше толкова много емоции по-родните терени и А група. До изненадващи резултати не се стигна, но Левски и ЦСКА отново намериха начин да влязат в новинарските емисии и то не само у нас, но и по света.

В мач между юношеските формации на „сини” и „червени” на Герена се стигна до ексцесии и бой на трибуните, които се пренесоха и на терена, а вследствие на тях, футболисти на ЦСКА бяха ранени. Двубоят бе прекратен за близо половин час от рефера Вихрен Манев, но в крайна сметка, по настояаване от щаба на домакините, той бе подновен. Двата тима приключиха двубоя с по девет души, а Левски победи с 2:0.

Само ден след инцидентите от ЦСКА излязоха с искане за съд срещу феновете, налетели да бият състезатели на „червените”. Стигна се до престрелка между двата клуба в медиите, а шефът на школата на „сините” Даниел Боримиров не пропусна да припомни случая, при който феновете на ЦСКА нахлуха на терена и прекратиха контролата на тима с Ашдод на „Българска армия”.

При мъжете, макар и във В група, ЦСКА продължаваше да вегитира без никакви проблеми и помиташе всичко на пътя си. В предварителните кръгове на турнира за Купата на България, възпитаниците на треньора Христо Янев също нямаха никакви проблеми и с лекота се класираха за финала на областния етап на надпреварата, където там преодоля отбора на Ботев Ихтиман и си осигури мач срещу Нефтохимик в същинската фаза на турнира. „Червените” нямаха проблеми и срещу „шейховете” на „Армията”. Другите водещи тимове от А група, с изключение на Славия, които също се включиха в надпреварата от 1/8-финалите, също нямаха проблеми и с лекота преминаха в следващия кръг.

В същото време обаче, на фона на отличните игри на „червените”, клубът претърпя поредния си удар. Този път от ФИФА. В Българския футболен съюз пристигнаха писма от ФИФА, в които световната футболна централа настоява от актива на ЦСКА да бъдат отнети 15 точки заради дългове към бивши играчи.

Бившият президент на Професионалната футболна лига и ЦСКА Валентин Михов допълнително наля масло в огъня, заявявайки, че най-успешният български клуб е бил „умъртвен” умишлено.

Наред с всичките си проблеми, ЦСКА трябваше да започне участие в турнира за Купата на Аматьорската лига. Изненадващо обаче, след като „червените” разбраха името на първия си противник, ръководството на клуба взе решение да се откаже от надпреварата. За съперник на ЦСКА бе определен тима на Витоша Бистрица, където доскоро се подвизаваше министър председателят на България Бойко Борисов. Мнозина съзряха политически отенък на скандала, но от Армията се оправдаха с натоварения календар и множеството контузии.

В лагера на шампионите от Лудогорец пък, като че ли сами, се опитваха да създават проблемите си. След като ръководството на клуба не съумя да се договори с отстранения през август треньор Бруно Рибейро, от щаба на разградчани намериха „вратичка” да уволнят дисциплинарно португалеца, който преди време се обяви за близък на Жозе Моуриньо, но за съжаление се оказа далеч от неговата класа.

В Пловдив Христо Колев реши да напусне Локомотив, но хвърлената оставка не бе приета от новия собственик на клуба в лицето на Христо Крушарски.

Драми имаше и в тениса. За съжаление в тях бе забъркан и най-добрия български тенисист Григор Димитров. Хасковлията демонстративно отказа да участва в тима на България за Купа Дейвис. Решението на Гришо предизвика бурни реакции на недоволство предвид важния за България двубой в София срещу Унгария, който бе плейоф за изкачване в Първа група на зона Европа-Африка в отборната надпревара. Новината за отказа на Григор Димитров бе обявена от капитана на тима ни Тодор Енев.

Мотивите за решението на най-добрия роден тенисист така и не станаха съвсем ясни, а мениджърът му и неговият баща яростно скочиха да го защитават.

Малко по-късно пък стана ясно, че Григор сменя треньора си и ще заложи на аржентинеца Франко Давин.

До 13 септември се проведе и поредното издание на US Open, където българските представители в лицето на Димитров, Цветана Пиронкова и Сесил Каратанчева отпаднаха рано-рано. Гришо, който бе поставен под номер 17 в основната схема, отпадна още във втория кръг от Михаил Кукушин. Пиронкова пък загуби в първия кръг от германката Мона Бартел. Втората ни ракета при жените Сесил Каратанчева повтори същото упражнение и загуби на старта от 12-ата в света Белинда Бенчич.

В крайна сметка при мъжете триумфира Новак Джокович, докато при жените титлата отиде при италианката Флавиа Пенета.

На волейболния фронт родните национали се готвеха усилено за предстоящото европейско първенство, на което домакин бе България и „Армеец Армеец”. В същото време тимът на САЩ си осигури квота за Олимпиадата в Рио, печелейки Световната лига след успех на финала с 3:1 над Аржентина.

Водени от селекционера Драган Нешич, женските ни волейболни национали отпаднаха безславно от груповата фаза на Европейското първенство в Белгия и Холандия. Там България допусна три поредни загуби, съответно от Русия, Хърватия и Беларус.

Във Формула 1 през септември се проведоха цели три старта, съответно в Италия, Сингапур и Япония. На „Монца” Люис Хамилтън взе победата, докато в Сингапур триумфира Себастиан Фетел, а в „страната на изгряващото слънце”, британският пилот отново нямаше конкуренция.

В общи линии това бе противоречивият месец септември, а какво се случи в оставащите месеци до края на 2015, ще научите в следващите дни.

Весело посрещане на новата 2016 година!