България стигна до историческа титла по шахмат при жените на европейското първенство в Будва, Черна Гора, където нашите момичета триумфираха след седем победи и две равенства. Последният успех, след който бе официализирана и титлата за България на шампионата на Стария континент, дойде при драматичната победа на Гергана Пейчева срещу Лела Джавахишвили.

Снимки: БГНЕС / BGNES
5 снимки

Основна заслуга за титлата имаше и бившата световна шампионка Антоанета Стефанова, която бе сред най-щастливите от победата, като сподели, че не е очаквала толкова бърз успех на българския шахмат.

„Не мога да повярвам, ние сме шампиони! Беше много уморително. Последните минути бяха много тежки. Спечелих играта си преди часове, но след резултатът беше изравнен. Последната партия беше тази на Гери. Нещата не изглеждаха много добре, но ние вярвахме в нея, стискахмем палци и тя не просто спаси играта, но и я спечели. За пръв път от 20 години насам шахът е толкова популярен в България. Много съм щастлива, че отзвукът в медиите е толкова положителен, а също така и с момичетата, защото имаме страхотен отбор. Благодаря на тези, които ни помогнаха да сме тук и да постигнем този резултат. Благодаря за този „уайлд кард“, който ни бе предоставен, за да бъдем тук. Смятам, че се намираме на правилен път. Не очаквахме толкова бърз успех. Това е невероятно поколение състезателки - Салимова, Пейчева, Кръстева, а има и още 2-3 момичетата, които обаче не са тук. Борим се от много години да възвърнем позицията на българския шах и се радвам, че най-сетне постигаме резултати. Имаме още много работа, но съм сигурна с този отбор, с тези ръководители, с тези спонсори ще постигнем добри неща“, каза Стефанова.