Не винаги изкуството и спортът вървят ръка за ръка. Но когато става дума за стенни рисунки, графити, фрески и стенописи на спортна тематика, то тогава естетиката се превръща в изкуство.

Безброй са примерите по света, които могат да бъдат дадени. Стотици млади хора са се вдъхновявали от постиженията на звездите, но не всеки се осмелява да покаже това с четка или спрей. При това на публично място. Дори няма нужда да споменаваме, че на много места е забранено, а графити-майсторите могат да си навлекат сериозни неприятности – глоби и дори затвор.

Има обаче и такива произведения, които чрез лак или боя топлят сърцата на феновете. Зад тях стоят имена, които винаги ще помним. Те могат да рисуват по стените, и го правят, а ние можем само да им се наслаждаваме.

Жителите на Ливърпул едва ли са очаквали да видят Юрген Клоп при посещението си в Baltic Triangle (район в Ливърпул, привлекателно място за туристите), но той е там. На ъгъла на улица Ямайка. Близо 5-метровата рисунка е дело на уличния художник Акс и беше представен официално само преди няколко седмици.

Юрген Клоп обаче не е единствената спортна личност, която намира място по стените.

Най-големите от най-големите винаги ще служат за пример и вдъхновение. Неймар краси сграда в Маями от лятото на тази година.

С уникалното си постижение през сезон 2015-16 футболистите на Лестър и техният мениджър Клаудио Раниери заслужиха да бъдат увековечени с графити из желия град. Човекът, изрисувал уникалните стенописи Ричард Уилсън е фен на Куинс Парк Рейнджърс, но въпреки това не разочарова привържениците на „лисиците“. На тиха уличка в Източен Мидландс той прекара повече от три седмици, за да усъвършенства шедьовъра си с Клаудио Раниери, Джейми Варди и Риад Марез начело.

В града се появи и друг голям графит, илюстриращ земетресението, което феновете предизвикаха по време на последния гол на Леонардо Уйоа срещу Норич.

И Леброн Джеймс изгря в Лос Анджелис. Двама местни графити-майстори изработиха стенопис в негова чест след преминаването му от Кливланд Кавалиърс в ЛА Лейкърс.

Ямайският спринтьор Юсейн Болт грейна в Лондон по време на Олимпиадата през 2012 г., а картината остава и до днес. Хипнотизиращият портрет на атлета се намира в източен Лондон, точно до един от паркингите.

Хиляди са примерите, които могат да бъдат дадени. Някои красиви и оригинални, други не чак толкова. В България също можем да се похвалим с подобни рисунки на Йордан Йовчев, Стефка Костадинова, Ивет Лалова, Кубрат Пулев и други.