Министърът на младежта и спорта в служебното правителство Даниела Дашева откри VIII международен турнир по канадска борба „Белоградчик Оупън“. Състезанието е последна квалификация за националния ни отбор, който ще представи България на европейското първенство по канадска борба от 13 до 21 май в Катовице (Полша).

Надпреварата е с награден фонд 8000 лв. и се провежда в читалище „Развитие“. Участват над 120 състезатели – мъже, жени и юноши, лява и дясна ръка, съобщиха от министерството на младежта и спорта.

„За съжаление за пръв път присъствам на състезания по канадска борба, но съм запозната с успехите на националния отбор. Убедена съм, че след няколко седмици в Полша нашите състезатели ще ни зарадват със сериозни успехи и ще вземат медали, като повечето от тях ще са златни. Сигурна съм, че този спорт рано или късно ще има и олимпийско присъствие, защото на параолимпийските игри през 2024 година ще можем да наблюдаваме битки по канадска борба, и то с българско участие“, каза проф. Дашева.

На откриването на „Белоградчик Оупън“ присъстваха председателят на Международната федерация по канадска борба и на Българската федерация по канадска борба Асен Хаджитодоров, кметът на града Борис Николов и директорът на дирекция „Спорт за високи постижения“ към Министерството на младежта и спорта Антоанета Боева.

„Това е най-сериозната проверка за националния ни отбор преди европейското първенство в Полша. В тима ни има 10 световни шампиони, които, надявам се, на европейския шампионат ще ни донесат много медали“, каза Хаджитодоров в приветственото си слово към участниците в турнира.

Кметът на Белоградчик Борис Николов пожела на състезателите да завършат двубоите без травми и да се представят на високо ниво и в следващите състезания.