С прекрасна церемония бе поставен официален старт на Световната купа по художествена гимнастика в София. Красиво изпълнение на Ренета Камберова под акомпанимента на роял даде начало на тържествената част.

В последствие специални почести бяха отдадени на емблематичната и несравнима Мария Гигова. По случай 70-годишния ѝ юбилей бе прожектиран филм, посветен на живота и впечатляващата кариера на първата в света трикратна световна шампиона в грациозния спорт.

„Аз съм безкрайно благодарна на всеки, който е помогнал за моето развитие, дълбок поклон пред всеки“, бяха думите на Мария Гигова, с които завърши видеото.

След това спортният министър Красен Краев връчи на Гигова „Венец на победителя“ заради съществения ѝ принос към родния спорт.

В последствие Гигова бе зарадвана от малкия си внук, който и подари червена роза, както и от дъщеря ѝ.

„Скъпа Мария, уважаеми дами и господа, всички сме много развълнувани. Нищо повече не мога да кажа след този филм. Тя е най-златната от златните Тя е символът на българската художествена гимнастика. Тя е емблемата. Мария, бъди жива и здрава и продължавай да си до нас и да ни помагаш с доброто си сърце. Обичаме те всички“, каза президентът на Българската федерация по художествена гиманастика Илиана Раева.

„В такъв момент човек много се вълнува, особено с това, което видях във филма. Благодаря на режисьора и операторите. Този филм ще остане скъп спомен за мен. В него присъстват много скъпи и любими мои хора. Благодаря на всички, че сте тук и че винаги сте били до мен. Винаги сте ми помагали да изразя таланта си, даден ми от Господ. Сега, когато съм сред младите, им казвам, показвайте себе си в най-добрата светлина. Развивайте така таланта си, че накрая на кариерата си да сте щастливи и удовлетворени, че оставяте нещо след себе си. Благодаря на Илиана за това, което направи за мен. Това бе изненада за мен. Всички криеха и не ми казваха. Дори моето семейство не ми казваше. Дъщеря ми ми казваше, че трябва да изживея изненадата на мига. И аз я изживях с всички вас. Благодаря ви още веднъж“, сподели емоционално и през сълзи Мария Гигова.

Всичките 28 държави-участнички бяха представени по време на церемонията, а новият-стар министър на спорта Красен Кралев заяви, че се радва, че новият му мандат започва по толкова красив начин.