Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри Държавното първенство за мъже и жени – открит шампионат, което се провежда от днес до неделя на закрития басейн на спортен комплекс „Диана“.

В първенството участват повече от 300 плувци от 33 български клуба и 8 чуждестранни отбора, сред които и олимпийският шампион на 200 м бруст Дмитрий Баландин от Казахстан

„Броят на участниците е наистина впечатляващ. Резултатите от този шампионат важат и за покриване на нормативи за Световното първенство по плувни спортове, което ще се проведе през юли в Будапеща и аз пожелавам да има много постижения, които да Ви осигурят квота за унгарската столица“, обърна се Кралев към плувците.

Министърът допълни, че Българската федерация по плувни спортове вече се е доказала като отличен организатор по време на Балканиадата в София, на която нашите състезатели спечелиха 9 титли и общо 13 медала.

„Убеден, че това първенство също ще премине на високо ниво, а организацията на атрактивни състезания и силните постижения са част от начините да привлечем възможно най-много деца към плувните спортове, които имат изключително благотворно влияние върху здравето и развитието на двигателните качества при подрастващите“, каза още Кралев.

Министърът награди и призьорите от първите четири финала на шампионата – смесена щафета 4х100 м свободен стил, 100 м свободен стил (мъже), 50 м бруст (жени) и 200 м съчетано плуване (мъже).

В състезанието, освен българските състезатели, участват още плувци от Армения, Германия, Гърция, Казахстан, Словакия, Турция и Украйна.